Τρίτη, Οκτωβρίου 10, 2006

Ποδήλατα στην Ολλανδία

Σε προηγούμενη καταχώρηση (”Ποδήλατο στην Αθήνα; Χαρά στο κουράγιο σου!”) αναφέρθηκε σε κάποια σχόλια ο τύπος και η ποιότητα των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στην πιο “ποδηλατική” χώρα της Ευρώπης, στην Ολλανδία.

Ως απλή αναφορά, μεταφέρω τη σχετική μου εμπειρία. Είχα ταξιδέψει για λίγες μέρες το 2003 στο Groningen, μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Η πρώτη εντύπωση για έναν τριτοκοσμικό στην ποδηλατική κουλτούρα Έλληνα, και δη Αθηναίο, ήταν βέβαια συγκλονιστική. Τα ποδήλατα κυκλοφορούσαν παντού. Ακόμα και η έξοδος σε μπαρ το βράδυ γινόταν με αυτά! Έβλεπες ζευγάρια να βγαίνουν χεράκι - χεράκι στο δρόμο, κάνοντας ποδήλατο! Ο ανυποψίαστος διαβάτης κινδύνευε να υποστεί ένα διόλου ηρωικό τραυματισμό από ποδήλατο, αν δεν πρόσεχε γύρω του (είναι και αθόρυβα τα ρημάδια). Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω τα ιδιαιτέρως κολακευτικά αποτελέσματα που είχαν οι συνεχείς ορθοπεταλιές στα κορμιά των γυναικών της πόλης :).

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι τα περισσότερα από τα ποδήλατα που έβλεπα ήταν παλιά και ιδιαίτερα απλής κατασκευής (μεταλλικά, χωρίς ταχύτητες κλπ). Ρώτησα ένα φίλο Ολλανδό γιατί γίνεται αυτό και γιατί, αφού τα χρησιμοποιούν τόσο πολύ, δεν αγοράζουν καλύτερα ποδήλατα. Η απάντηση ήταν σαφής:

“Γιατί τα κλέβουν. Δεν αξίζει να πάρεις καλό καινούργιο ποδήλατο. Το τελευταίο που αγόρασα το πήρα για 5 ευρώ και ένα μισογεμάτο πακέτο τσιγάρα από ένα κλεφτρόνι στο δρόμο.”

Στη φωτογραφία βλέπετε μέρος του parking του Πανεπιστημίου του Groningen.
groningen.jpg

Ποδηλατικά links

Forum
Ποδηλατ(ισσ)ες
Cyclist Friends

Εταιρίες/Αντιπροσωπείες
Brompton
Dahon
Ideal Bikes
Giant

Online καταστήματα
Cyclist
Foldingbikes.co.uk

Blogs & συμβουλές
spasto.gr
Roadmovie
Sheldon Brown
Bike whenever
Paul Dorn’s Bike Commuting Tips

Κανένα νέο σχόλιο

  • Κανένα σχόλιο

Διαχείριση