Παρασκευή, Οκτωβρίου 2, 2009

Dahon Boardwalk: Οι πρώτες εντυπώσεις

Πριν από λίγο καιρό είχα γράψει σε αυτές εδώ τις σελίδες ότι σκόπευα να αγοράσω ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο, όπερ και εγένετο. Εδώ και ένα ενάμιση μήνα λοιπόν, κινούμαι στην Αθήνα με ένα Dahon Boardwalk, για την αγορά του οποίου αποχωρίστηκα 365 ευρώ.

Το ποδήλατο
Το Boardwalk είναι το φτηνότερο από τα μοντέλα της Dahon που διατίθενται στην Ελλάδα (οι εισαγωγείς πάντως φέρνουν και μια φτηνότερη σειρά με άλλο branding). Βασικό κίνητρό μου για την αγορά του ήταν η αναδίπλωση και η δυνατότητα μεταφοράς του σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως στο μετρό. Δεν το πήρα για να αντικαταστήσει το “κανονικό μου” ποδήλατο, ένα Ideal Ergomax, αλλά για να το συμπληρώσει σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του Boardwalk μπορείτε να τα διαβάσετε στη σχετική σελίδα ( http://www.dahon.gr/specs/boardwalk_d7_specs_2006.htm ). Θα επικεντρωθώ λίγο στα δύο χαρακτηριστικά που με έκαναν να σκεφτώ λίγο παραπάνω την αγορά του - το σκελετό και τους τροχούς.

Ο σκελετός του Boardwalk είναι από Chro-Mo (χρωμιομολυβδένιο μεταφράζεται αυτό;). Τα υπόλοιπα από τα μοντέλα της Dahon έχουν σκελετό αλουμινίου (7005), που είναι ελαφρύτερος και πιο άκαμπτος. Θεώρησα ότι σε ένα ποδήλατο πόλης χωρίς ανάρτηση ο σκελετός Chro-Mo με τη μεγάλη ανθεκτικότητά του και τη σχετική (συγκριτικά με το αλουμίνιο) ευκαμψία του θα είναι πιο κατάλληλος (είναι και βέβαια φτηνότερος) .

Η άλλη σημαντική επιλογή είχε να κάνει με το μέγεθος των τροχών. Το Ergomax έχει τροχούς 28′’ και ξαφνικά οι 20′’ του Boardwalk φαίνονταν πολύ λίγες. Από την άλλη, τα αναδιπλούμενα 26′’ της Dahon ήταν αρκετά πιο ογκώδη και δύσκολα στην μεταφορά, οπότε, μετά και από ένα σύντομο test-drive, αποφάσισα να πάω προς την κατηγορία των 20′’.

Εμφάνιση/σχεδιασμός
De gustibus et coloribus no disputandum est έλεγαν οι Λατίνοι και είχαν δίκιο. Χωρίς disputandum λοιπόν έχω να πω ότι βρίσκω όμορφο το Boardwalk, τόσο λόγω των μινιμαλιστικών του γραμμών, όσο και λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής του: Ψηλό σε σχέση με τις μικρές ρόδες του, τραβάει τα βλέμματα, χωρίς φυσικά αυτό να έχει και μεγάλη σημασία.

Στο δρόμο
Πάμε στα πιο ενδιαφέροντα. Η αρχική αίσθηση που μου έδωσε το Boardwalk, ιδίως σε σχέση με το Ergomax, με ξένισε. Το τιμόνι είναι πολύ πιο ευαίσθητο και κόλπα όπως η οδήγηση χωρίς χέρια είναι λίγο επίφοβα. Το πετάλι γίνεται ευκολότερα, αλλά η ταχύτητα που αναπτύσσεται είναι μικρότερη. Ο συνδυασμός “μικρές ρόδες” και “έλλειψη ανάρτησης” κάνει τους κραδασμούς σαφώς πιο αισθητούς. Η θέση οδήγησης είναι πολυ όρθια - αστική - και το τιμόνι δε στηρίζεται καθ’ ύψος. Η προκαθορισμένη θέση του πάντως δε μου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα. Το ντεραγιέ των 7 ταχυτήτων είναι πολύ γρήγορο στις αλλαγές (λειτουργεί με περιστροφικό διακόπτη της SRAM στη μανέτα) και η διασπορά των 7 σχέσεων είναι καλή - δεν ένοιωσα να χρειάζομαι περισσότερες ταχύτητες στις μετακινήσεις μου στην πόλη. Πάντως κατά την αγορά του το ντεραγιέ δεν ήταν σωστά ρυθμισμένο και έκαθε θόρυβο, πράγμα που διορθώθηκε με μια επίσκεψη στην έκθεση της Dahon. Να σημειώσω πάντως ότι το ποδήλατο το αγόρασα από την αποθήκη της Dahon - φρεσκεκτελωνισμένο! - πριν ακόμα διατεθεί επισήμως στην Ελλάδα, οπότε θεωρώ ότι πλέον κατά την αγορά τα ποδήλατα θα είναι καλορυθμισμένα.
Πλέον, έχοντας κάποια χιλιόμετρα στα πόδια μου, μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την οδική συμπεριφορά του Boardwalk. Σε πραγματικές συνθήκες, κάνω με αυτό κάπου 1-2 λεπτά περισσότερο απ’ ότι κάνω με το Ergomax για να φτάσω στο γραφείο μου κάθε πρωί, πράγμα που με ξάφνιασε ευχάριστα. Στην οδήγηση είναι ευχάριστο, ευέλικτο, δείχνει στιβαρό και σε καμία περίπτωση δε με κάνει νε θεωρώ ότι έχω κάνει πολλούς συμβιβασμούς στις οδικές μου απαιτήσεις για να αποκτήσω ποδήλατο με δυνατότητα αναδίπλωσης, όπως φοβόμουν στην αρχή.

Η αναδίπλωση
Η αναδίπλωση είναι βέβαια το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Boardwalk και ο λόγος που το αγόρασα. Είναι μια γρήγορη διαδικασία - ο κατασκευαστής δίνει χρόνο 15′’ για δίπλωση/αναδίπλωση, που είναι εντελώς ρεαλιστικός. Τα βήματα για να διπλώσουμε το ποδήλατο είναι εν συντόμω τα εξής: Περιστροφή της μπάρας του τιμονιού προς τα πάνω, δίπλωση του τιμονιού πάνω στην προστινή ρόδα, χαμήλωμα του παλουκόσελου, αναδίπλωση του σκελετού ώστε οι ρόδες να έρθουν δίπλα-δίπλα και να ενωθούν χάρη σε ένα μαγνητάκι που υπάρχει στο κέντρο του πίσω τροχού και ένα μεταλλικό εξόγκωμα στον κέντρο του μπροστινού (εξαιρετική η ιδέα παρεπιπτόντως, αλλά στο δικό μου ποδήλατο το μαγνητάκι έχει την τάση να ξεκολλάει από τη βάση του και φοβάμαι ότι σύντομα θα χαθεί). Τέλος, αν θέλουμε, αναδιπλώνουμε και τα πετάλια για να μην εξέχουν και τελειώσαμε. Το ξεδίπλωμα γίνεται με την αντίστροφη ακριβώς διαδικασία.
Αυτή η δυνατότητα αναδίπλωσης του ποδηλάτου με έχει βολέψει πολύ. Εχω μπει μέχρι στιγμής τέσσερις φορές στο Μετρό χωρίς να αντιμετωπίσω πρόβλημα (εκτός από κάποιες απορημένες ματιές των υπαλλήλων φύλαξης), παρ’ ότι δεν είχα βάλει το Boardwalk στην τσάντα μεταφοράς του. Επίσης έχω μπει άλλες δυο φορές στον Ηλεκτρικό και (με την τσάντα) μια φορά σε λεωφορείο. Επίσης το ότι χωράει άνετα στο πορτ μπαγκάζ μου έχει επιτρέψει να συνδυάσω μερικές φορές μετακίνηση με αυτοκίνητο και ποδήλατο.

Εν κατακλείδι
Μέσα σε αυτό το μήνα έχω κάνει περί τα 220 χιλιόμετρα με το Boardwalk και μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος, για να μην πω και ξαφνιασμένος από το πόσο βολικό έχει αποδειχτεί, τόσο επειδή είναι αναδιπλούμενο, όσο και επειδή είναι γενικά ένα καλό ποδήλατο για την πόλη.

Το εξαιρετικό αγγλικό ποδηλατικό περιοδικό “A to B”, που ειεδικεύεται στα ηλεκτρικά και στα πτυσσόμενα ποδήλατα, έχει γράψει για το Boardwalk (για το μοντέλο του 2003 νομίζω) ότι “είναι ένα ποδήλατο που σαν αποτέλεσμα και αίσθηση ξεπερνάει το άθροισμα των εξαρτημάτων του” και νομίζω ότι αυτό το σχόλιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

board1.jpg board2.jpg

board3.jpg board4.jpg

board5.jpg board6.jpg

 1. obilix

  Τετάρτη, Δεκεμβρίου 6, 2006 - 17:39:48

  Ωραίο το ποδήλατο σου,καλορίζικο και καλοτάξιδο!!!
  Γράψε μας,όμως,και τη διαδρομές κάνεις,έχει ανηφοριές,φλαταδούρες ώστε να σχηματίσουμε,όσοι ενδιαφέρονται,πιο ολοκληρωμένη άποψη για αυτό το είδος του ποδηλάτου.

 2. Σπύρος

  Τετάρτη, Δεκεμβρίου 6, 2006 - 18:26:15

  Ευχαριστώ Κώστα!

  Η βασική διαδρομή που κάνω καθημερινά, από το σπίτι στο γραφείο, όπως έχω γράψει [url=http://www.paraschis.gr/citycycle/index.php?entry=entry061116-223002]εδώ[/url], είναι Χολαργός - Αμπελόκηποι, μια διαδρομή γύρω στα 10 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα, σχετικά flat. Υπάρχει ένα πιο ανηφορικό κομμάτι, από τη Μεσογείων ως το σπίτι μου, αλλά όχι κάτι extreme. Εκτός αυτής της διαδρομής, έχω κάνει και άλλες, όπως Αμπελόκηποι/Χολαργός - Μαρούσι/Χαλάνδρι, βόλτες για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας κλπ, ενώ η πιο ανηφορική διαδρομή που έχω κάνει με το Boardwalk ήταν από το Χολαργό προς την περιοχή πάνω από το νεκροταφείο Παπάγου, μετά την είσοδο της Περιφερειακής Υμηττού. Αυτό ήταν κουραστικό :)

 3. αλεξανδρος

  Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007 - 03:38:28

  poli oreo to arthro sou.prepi na ine kalo podilato.exo strida kai tha ithela na se rotiso an gnorizis eksidikeumeno katastima stin thessaloniki gia folding bikes.euxaristo,alexandros

 4. Σπύρος

  Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007 - 21:16:26

  Ευχαριστώ Αλέξανδρε.

  Είσαι ο μοναδικός κάτοχος Strida που ξέρω στην Ελλάδα. Πολύ θα ήθελα να δω ένα από κοντά. Δυστυχώς, τα περισσότερα ποδηλατικά καταστήματα στην Ελλάδα δεν έχουν ιδέα από folding ποδήλατα. Ούτως ή άλλως δεν ξέρω από την ποδηλατική αγορά της Θεσσαλονικής, πόσο μάλλον για κατάστημα εξειδικευμένο σε folders. Στην Αθήνα πάντως, το μόνο εξειδικευμένο είναι το κεντρικό κατάστημα της Dahon (επίσης μπορείς να βρεις επίσης σε κάποια καταστήματα και τα Giant Halfway, Mobiky Genius και κάποια μοντέλα της Mongoose).

  Ειδικά για το Strida, που είναι πολύ ιδιαίτερο ως κατασκευή, τα πράγματα από πλευράς υποστήριξης στην Ελλάδα πρέπει να είναι δύσκολα. Πόσο καιρό το έχεις; Ποιο Strida είναι; Είσαι ικανοποιημένος;

 5. ΜΑΪΡΑ

  Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 - 16:44:43

  Καλησπέρα!
  Σκέφτομαι να αγοράσω το Roo D7, το οποίο είναι σαν το Boardwalk, αλλά με σκελετό αλουμινίου. Ο στόχος είναι να κάνω τη διαδρομή από Πλατεία Μαβίλη μέχρι Μαρούσι και επιστροφή. Στην αρχή την ανηφόρα θα την κάνω με το λεωφορείο (και θα βάζω το ποδήλατο μέσα) και την κάθοδο μόνο με το ποδήλατο, μέχρι να αποκτήσω τη φυσική κατάσταση να κάνω και τις 2 διαδρομές μόνο με το ποδήλατο.
  Η απόσταση είναι περίπου 9 χιλιόμετρα. Πιστεύεις ότι η επιλογή αυτού του μοντέλου είναι κατάλληλη, ή καλύτερα να αγοράσω κάποιο άλλο ποδήλατο (η trek βγάζει κάποια ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες) και να πηγαινοέρχομαι? Βέβαια στην αρχή θα πρέπει να φτιάξω τη φυσική μου κατάσταση και μετά να ανεβαίνω την Κηφισίας.
  Ευχαριστώ
  Μάιρα

 6. Σπύρος

  Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 - 21:39:28

  Γεια σου Μάιρα,

  Το Roo το σκεφτόμου κι εγώ. Τελικά, κατέληξα στο Boardwalk, γιατί προτίμησα την πιο “γλυκιά” αίσθηση του σκελετού του (από chromoly) - που απορροφά κάποιους κραδασμούς (με αντίτιμο την απορρόφηση και μικρού μέρους της δύναμης που βάζω στο πετάλι), σε συνδυασμό και με τη μικρή διαφορά τιμής. Μη θεωρείς ότι το αλουμίνιο είναι σε κάθε περίπτωση το καλύτερο υλικοό για σκελετούς ποδηλάτων. Νομίζω ότι το Roo θα παραείναι σκληρό για οδήγηση στην όχι υπόδειγμα τελειότητας και ομαλότητας ελληνική άσφαλτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως και τα δύο ποδήλατα είναι πολύ καλά για χρήση στην πόλη.

  Δε νομίζω ότι χρειάζεσαι κάποιο μοντέλο σχεδιασμένο για γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, “γυναικείο” ποδήλατο σημαίνει χαμηλότερος επικλινής πάνω σωλήνας σκελετού, για να είναι ευκολότερη η ανάβαση.. Το κατώφλι όλων των αναδιπλούμενων είναι πολύ χαμηλό ούτως ή αλλως - του Roo μάλιστα είναι ακόμα περισσότερο από ότι του Boardwalk. Δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποια άλλη ανατομική/εργονομική ιδιαιτερότητα που να καθιστά ένα ποδήλατο καταλληλότερο για γυναίκες (με την εξαίρεση ίσως της σέλας).

  Η απόσταση που θες να κάνεις είναι απόλυτα εφικτή με το ποδήλατο, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση κατά τη γνώμη μου. Η άνοδος είναι λίγο κουραστική, γιατί είναι μια συνεχής ανηφόρα, με μικρή κλίση πάντως. Δεν είναι πάντως ευχάριστη διαδρομή, γιατί σε όλο της σχεδόν το μήκος βρίσκεσαι σε λεωφόρο, ειδικά τώρα που μας έχουν φάει και μεγάλο μέρος του παραδρόμου της Κηφισίας. Σίγουρα πάντως, όταν αρχίσεις να κινείσαι, κάποια εναλλακτική διαδρομή θα βρεις - έτσι συμβαίνει σχεδόν πάντα.

  Σχετικά με την ιδέα να βάζεις το ποδήλατο στο λεωφορείο, έχω να σου πω ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Θα πρέπει το λεωφορείο να έχει λίγους όρθιους, γιατί, όσο μικρό και να είναι ένα αναδιπλωμένο ποδήλατο, πιάνει χώρο. Δεν μπορείς για παράδειγμα να το βάλεις κάτω από το κάθισμα ή να στέκεσαι με αυτό στο διάδρομο - δε δυσχεράνεις πολύ το πέρασμα του κόσμου. Προσωπικά, έχω μπει αρκετές φορές με το ποδήλατο σε λεωφορείο (πολύ περισσότερες βέβαια στο μετρό), αλλά πάντα σε λεωφορείο με λίγο κόσμο. Κάποιες φορές χρειάστηκε να περιμένω να περάσουν ένα - δυο γεμάτα λεωφορεία για να βρω ένα κατάλλολο. Το καλό είναι ότι τη διαδρομή που θες την εξυπηρετούν πολλές γραμμές. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το λεωφορείο, θα σου πρότεινα να πάρεις και την τσάντα μεταφοράς του, ώστε να μπορείς να ελίσσεσαι πιο εύκολα ανάμεσα στον κόσμο, χωρίς να λερώνεις του συνεπιβάτες σου.

  Συμβουλές:
  - Δες οπωσδήποτε πώς σου πάει το μέγεθος και θέση οδήγηση του Roo - στην έκθεση της Dahon ξέρω ότι μπορείς να το οδηγήσεις γύρω από το μαγαζί.
  - Αν θες να δεις από κοντά το Boardwalk μετά από κάποιους μήνες χρήσης, στείλε μου ένα μήνυμα - το γραφείο μου είναι στους Αμπελοκήπους, οπότε ίσως να μπορούμε να βρεθούμε.
  - Να πάρεις κατ' ελάχιστο την έκδοση με τα φτερά - είναι πολύ χρήσιμα αν δε θες να φτάνεις με τα ρούχα γεμάτα λάσπη στον προορισμό σου. Αντίθετα η σχάρα που δίνεται μαζί με το Roo (προαιρετικά) είναι ψιλοάχρηστη κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλαινές τσάντες (λόγω μικρών τροχών το πόδι θα χτυπάει στις τσάντες όταν κάνεις πετάλι).
  - Σκοπεύω να γράψω σε λίγες μέρες για προβλήματα που αντιμετώπισα ψάχνοντας αξεσουάρ για το αναδιπλούμενο ποδήλατό μου, τα οποία δεν είχα φανταστεί ποτέ. Ενδεχομένως να σε ενδιαφέρει.

  Αντε, καλή επιλογή και καλές βόλτες.

 7. ΜΑΪΡΑ

  Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2007 - 12:28:34

  Καλημέρα και πάλι

  τα γυναίκεία ποδήλατα (όπως τουλάχιστον διακυρήσσει η Trek έχουν διαφορές στη γεωμετρία, στο σχεδιασμό της σέλας, στην απόσταση του τιμονιού σε σχέση με το άνοιγμα της πλάτης, και στην απόσταση στα πετάλια.
  Παραθέτω το σχετικό link:
  [url=http://www2.trekbikes.com/us/en/WSD/WSD_Difference.php]http://www2.trekbikes.com/us/en/WSD/WSD_Difference.php[/url]

  Αντίστοιχες πληροφορίες σε flash με σκίτσα των διαφορών αντρικών -γυναικείων μοντέλων:
  [url=http://www.trekbike.co.uk/flash_features/wsd/index.html]http://www.trekbike.co.uk/flash_features/wsd/index.html[/url]

  Σκεφτόμουνα για το ποδήλατο 7.2 FX WSD
  Τα χαρακτηριστικά του είναι στη διεύθυνση:
  [url=http://www2.trekbikes.com/bikes/bike.php?bikeid=1323013&f=26]http://www2.trekbikes.com/bikes/bike.php?bikeid=1323013&f=26[/url]

  Θα με βοηθούσες ιδιαίτερα αν είχες το χρόνο να τους ρίξεις μια ματιά, σε σύγκριση με το Roo D7, ώστε να αποφασίσω. θα ήθελα μέσα στο Πάσχα να το έχω αν είναι δυνατό.

  Ευχαριστώ και πάλι
  Μάιρα

 8. Σπύρος

  Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2007 - 21:30:08

  Σίγουρα η θέση οδήγησης στο ποδήλατο παίζει σημαντικό ρόλο για το πόσο άνετα θα νιώθεις πάνω σε αυτό και πόσο ξεκούραστα και αποδοτικά θα μπορείς να κινηθείς.

  Επισκέφτηκα τα link που έδωσες, αλλά δυστυχώς δεν έχω τις θεωρητικές γνώσεις για να αξιολογήσω πλήρως τα περιεχόμενά τους. Γνωρίζω και καταλαβαίνω ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη θέση οδήγησης και στη στάση του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο - ανάλογα και με τις αποστάσεις που διανύεις - οπότε κάποια βάσιμη λογική θα υπάρχει πίσω από τους γυναικείους σκελετούς της Trek. Το ποδήλατο που σου αρέσει, το 7.2 FX WSD, δείχνει καλό, αν και κατά τη γνώμη μου αυτή η χαμηλή - ελαφρώς σκυφτή, όπως τη βλέπω - θέση οδήγησης θα είναι αρκετά κουραστική στην ποδηλασία σε δρόμους με πολλή κίνηση, γιατί θα είσαι αναγκασμένη να έχεις συνεχώς το κεφάλι ανασηκωμένο προς τα εμπρός για να ελέγχεις το δρόμο, πράγμα κουραστικό.

  Γενικά πάντως, είμαι μεγάλος θιασώτης των αναδιπλούμενων ποδηλάτων, γιατί σου δίνουν τρομερή ευελιξία κίνησης. Από αυτή και μόνο την άποψη, θα σου συνιστούσα το Roo (θα πρέπει βέβαια, επαναλαμβάνω, να το δοκιμάσεις πριν το πάρεις). Γενικά τα αναδιπλούμενα ποδήλατα, τουλάχιστον της Dahon, είναι σχεδιασμένη με τη λογική του one size fits all. Δεν υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη και είδη σκελετών, αλλά το ίδιο μοντέλο κάνει για άντρες και γυναίκες σε διαφορετικά ύψη (νομίζω ότι το Rοο κάνει για επιβάτες από 1.42 έως 1.93, σύμφωνα με την Dahon). Προφανώς αυτό σημαίνει ότι η θέση οδήγησης δεν είναι η βέλτιστη για τον κάθε αναβάτη, όπως θα ήταν αν το ποδήλατο ήταν για τις συγκεκριμένες διαστάσεις του (ύψος, άνοιγμα χεριών κλπ). Παρ' όλα αυτά, η θέση οδήγησης του Boardwalk που έχω (ολόιδια είναι και στο Roo) έχει αποδειχτεί πολύ άνετη, είναι ξεκούραστη στην κίνηση, επαρκώς όρθια για την πόλη και δε μου έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στις διαδρομές μου (10χλμ τη μέρα συνήθως).

  Αν θες να δεις κάποιες εικόνες για τη θέση οδήγησης των αναδιπλούμενων όπως το Roo, ρίξε μια ματιά στο [url=http://dahon.com/support/properfit.htm]http://dahon.com/support/properfit.htm[/url]

  Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον αναδιπλούμενο ποδήλατο που νομίζω ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και διατίθεται στην Ελλάδα είναι και το Giant Halfway. Το έχω δει στο κατάστημα “Τσιρίκος” στο Ν. Ψυχικό.

 9. Μιχάλης

  Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007 - 19:18:50

  Καλησπέρα και απο μένα,

  Πολύ καλό το άρθρο σου και κατατοπιστικότατο σχετικά με το μοντέλο αυτό της Dahon. Αυτό που θα ήθελα εγώ να σε ρωτήσω με κίνδυνο (το απεύχομαι) να αποδειχθώ γκαντέμης, είναι κατα πόσο έχεις παρατηρήσει οτι το εν λόγω μοντέλο -λόγω της ιδιέταιρης σχεδίασης και εργονομίας- γίνεται στόχος επίδοξων κλεφτών (που στην κατηγορία 'ποδήλατα', δεν σπανίζουν). Θέλω να πω πως και σε ευνομούμενες κοινωνίες που το ποδήλατο λειτουργεί, παρατηρείται εξωφρενική δραστηριότητα στις κλοπές (βλέπε Κοπεγχάγη). Τραβάει λοιπόν τα … κακόβουλα βλέμματα?
  Μήπως να προτιμήσει κανείς κάτι πιο διακριτικό στην Αθήνα μας?

  Ευχαριστώ
  Μιχάλης

 10. Σπύρος

  Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2007 - 00:46:22

  Με αιφνιδιάζεις! Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Το ποδηλατάκι σίγουρα τραβάει αρκετά βλέμματα, αν κρίνω από το πόσοι με ρωτάνε για αυτό… κυρίως όμως όταν είναι διπλωμένο.

  Η Αθήνα, όπως έχει δείξει η εμπειρία [url=http://www.paraschis.gr/citycycle/comments.php?y=07&m=05&entry=entry070508-083654]η δική μου[/url] και άλλων, δεν πάει καθόλου πίσω στην κατηγορία “κλοπές ποδηλάτων”. Νομίζω (ελπίζω) πάντως ότι ένα “περίεργο” ποδήλατο δεν είναι τόσο πρόσφορο αντικείμενο κλοπής, γιατί είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο. Από την άλλη, είναι και εύκολα διοχετεύσιμο παραπέρα…

  Το μόνο που μπορώ να πω θετικά είναι ότι ο κίνδυνος κλοπής ενός αναδιπλούμενου είναι μικρότερος, αν λάβουμε υπ' όψη ότι περνάει ελάχιστες στιγμές μόνο του στο δρόμο και τις περισσότερες διπλωμένο σε ασφαλή εσωτερικό χώρο… τουλάχιστον το δικό μου.

 11. Γιώργος

  Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2007 - 21:15:19

  ΤΟ πήρα και εγώ απίστευτο εργαλείο αντε ρε παιδιά να κάνουμε και καμιά συνάντηση οι κάτοχοι dahon θα έχει φάση

 12. Θανάσης

  Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2008 - 14:47:38

  Σπύρο γειά σου,

  Ενδιαφέρομαι και εγώ να αγοράσω το ίδιο μοντέλο dahon που έχεις και εσύ. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν εως τώρα το ποδήλατο σου έχει παρουσιάσει κάποια προβλήματα και αν ναι τι είδους.

  Σε αυχαριστώ,
  Θανάσης

 13. Σπύρος

  Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2008 - 08:56:13

  Γεια σου Θανάση. Εκτός από τη συνήθη συντήρηση δεν έχει χρειαστεί να επισκευάσω κάτι ιδιαίτερο στο ποδήλατο. Τα λάστιχα είχαν φθαρεί αρκετά μετά τα πρώτα 1200 χλμ και τα άλλαξα με Schwalbe Marathon. Επίσης το ένα πετάλι χάλασε κάποια στιγμή το Σεπτέμβρη και το άλλαξα (τα πετάλια είναι πολύ μέτρια - αλλά δυστυχώς οι επιλογές σε αναδιπλούμενα/αφαιρούμενα πετάλια είναι μικρές).

  Νομίζω ότι το φετεινό μοντέλο έχει τηλεσκοπικό λαιμό τιμονιού, την αξιοπιστία του οποίου δε γνωρίζω.

  Γενικά πάντως, το ποδήλατο είναι αξιόπιστο. Έχω αγοράσει το πρώτο Boardwalk που πουλήθηκε στην Ελλάδα (αν πας στη Dahon στο Μαρούσι πες τους ότι μίλησες με το Σπύρο), έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα με αυτό (κάπου 2700 πρέπει να είναι τώρα) και θεωρώ ότι το Boardwalk είναι εξαιρετικό για το κόστος του - ένα ποδήλατο συνολικά καλύτερο απ' ότι μαρτυρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

 14. Θανάσης

  Σαββάτο, Απριλίου 5, 2008 - 12:38:25

  Σπύρο γεία σου ξανά,

  Θα ήθελα τη συμβολή σου, όπως σου είχα αναφέρει σε πρωτύτερο σχολιό μου, πρόκειτε να αγοράσω ενα dahon 20'. Ειμαι σε δίλημμα όσο αναφορά πιο μοντέλο να αγοράσω μεταξύ των Boardwalk D7, Impulse D7 και Speed D7. Έχουν σχεδόν την ίδια τιμή και πανομοιότυπα χαρακτηριστικά.

  Σε ευχαριστώ εκ των πρωτέρον :-) ,
  Θανάσης

 15. Σπύρος

  Δευτέρα, Απριλίου 7, 2008 - 14:21:43

  Παραείναι ίδια τα ποδήλατα, όπως έγραψες και ο ίδιος (αυτό είναι γενικώς κάτι που χαρακτηρίζει την Dahon και πολλοί της το προσάπτουν ως αρνητικό - προσφέρει πάρα πολλά πανομοιότυπα μοντέλα). Το Speed θεωρητικά είναι καλύτερο.

 16. ΑΝΔΡΙΑΝΑ

  Παρασκευή, Απριλίου 11, 2008 - 07:41:12

  [b][/b]καλημερα!μολις μπηκα για πρωτη φορα στην παρεα σας!ετοιμαζομαι για αγορα ποδηλατου οποτε θα ξαναμιλησουμε.

 17. Σπύρος

  Παρασκευή, Απριλίου 11, 2008 - 10:56:30

  Καλωσήλθες λοιπόν!

 18. Γιώργος

  Κυριακή, Απριλίου 13, 2008 - 14:06:30

  Χαίρετε,
  Δεν έχω πολύ καιρό στην αθήνα και ήδη έχω παρκάρει την μηχανή μου (είναι τρελοί οι οδηγοί) και κινούμαι με ΜΜΜ και θέλω να πάρω ποδήλατο για να συνδυάζω. Αρχικά σκεφτόμουν ποδήλατο με μεγάλους τρόχους όπως το Dahon Matrix. Κυρίως λόγω της ομοιότητας ως οδήγηση και αίσθηση με “κανονικό” ποδήλατο. Μετά την επισκεψή μου στην αντιπροσωπεία στο Μαρούσι και την κουβέντα με τον ιδιαίτερα φιλικό και εξυπηρετικό πωλητή είδα ότι τα ποδήλατα των 20 ιντσών δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικά σε αίσθηση ενώ τα μεγαλύτερα δεν κερδίζουν πολλά από την αναδίπλωσή τους μιάς και παραμένουν ογκώδη και δύσκολο-καβαντζόμενα.

  Όμως έχοντας γνώση των προβλημάτων των αθηναϊκών δρόμων σε λακούβες και ολισθηρώτατη άσφαλτο, των ανύπαρκτων και κακοκατασκευασμένων πεζοδρομίων κ' πεζοδρόμων αναρωτιέμαι κατά πόσο ένα ποδήλατο με τροχούς 20 ιντσών μπορεί να ανταπεξέρχεται. Και μιας και αναφέρθηκες στις ελάστικότητες του σκελετού αυτές δεν είναι απαγορευτικές σε συνθήκες έντονων δυνάμεων π.χ. κατηφόρα με λακούβες και φρένα; Μην γελάς δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι μου αν δεν περάσω τουλάχιστον δύο τέτοιες:) Τέλος πόσο χρήσιμες είναι οι αναρτήσεις για ταλαιπωρημένες μέσες;

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σου,
  Γιώργος

 19. Σπύρος

  Κυριακή, Απριλίου 13, 2008 - 19:36:10

  Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδικός στα ποδηλατικά ζητήματα και απλώς καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία από την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου τα τελευταία χρόνια.

  Νομίζω ότι ένα ποδήλατο - και δη ένα ποδήλατο με ποιοτική κατασκευή, όπως είναι και τα Dahon, έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αντοχής απ' ότι ο αναβάτης του, τουλάχιστον στις πλείστες των περιπτώσεων. Επομένως το ζήτημα δεν είναι αν το ποδήλατο αντέχει σε κατηφόρες με λακούβες και φρένα (μιλάμε για στοιχειώδη άσφαλτο, ε; δεν είναι και mtb τα αναδιπλούμενα 20άρια!), αλλά αν αντέχει ο αναβάτης. Από αυτήν την άποψη, η ελαστικότητα του σκελετού είναι επιθυμητή κατά τη γνώμη μου (προσφέρει άνεση), εντός ορίων βέβαια. Κατά τη γνώμη μου, τα ποδήλατα με σκελετό Cro-Mo είναι επαρκώς άνετα για την πόλη, ενώ σε ένα με σκελετό αλουμινίου θα ήθελα και κάποια ανάρτηση (το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να έρθει και από τη χρήση κατάλληλων ελαστικών, π.χ. Schwalbe Big Apple). Για να πω την αλήθεια, εγώ, γέρος ων, προτίμησα στο Boardwalk (σκελετός από χρωμόλης) να βάλω και μια σέλα Brooks με ελατήρια, για μεγαλύτερη άνεση, θυσιάζοντας έστω λίγο τις “επιδόσεις” (σιγά τα αυγά στην κίνηση της πόλης).

  Από εκεί και πέρα, οι τροχοί 20 ιντσών θέλουν μεγαλύτερη προσοχή σε κάποια ψηλά εμπόδια, όπως πεζοδρόμια, ή μεγάλες λακούβες, αλλά δε θεωρώ ότι συνιστούν κάποιο πρόβλημα ή ουσιαστικό συμβιβασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι και προτιμότεροι.

  Ελπίζω να βοήθησα.

 20. Γιωργος

  Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008 - 09:22:25

  Χαίρετε,
  Φυσικά και βοήθησες:) Δεν ήθελα κάποιον “ειδικό” γιατί ούτε εγώ είμαι άρα δεν θα μπορούσε να συνεννοηθεί τόσο καλά μαζί μου. Είμαι σίγουρος για το όρια αναβάτη - ποδηλάτου που θέτεις και ακριβώς σε αυτά αναφερόμουν. Δηλαδή δεν πιστεύα ότι θα εξαντλήσω τα όρια του ποδηλάτου αλλά ότι αυτό θα εξαντλήσει τα δικά μου. Είχα τον ενδοιασμό διότι ερχόμενος από τον χώρο τον μηχανών έχω μνήμες από ξαφνικά εμφανιζόμενες κακοτεχνίες (κρυβόντουσαν από το μπροστινό αμάξι). Επίσης οι φίλοι μου ποδηλάτες (όσοι δεν πορωμένοι αγωνιζόμενοι και το βλέπουν τελείως διαφορετικά το θέμα) με αποτρέπουν από την αγορά σπαστού λέγοντας ότι είναι βαριά δυσκολο-οδηγούμενα κλπ.
  Αλλά πιστεύω ότι τα συνόψισες όλα στο “σιγά τα αυγά στην κίνηση της πόλης”…
  Οπότε πάω για το IMPULSE που έρχεται στην ίδια περίπου τιμή με τη σχαρίτσα του, τα φώτα του και τα φτερά του. Κατέληξα στο να το πάρω από ελλάδα αν και το βρήκα στο Internet από <a href=”http://cgi.ebay.co.uk/Dahon-Impulse-D-7-Faltrad-20-Neu-OVP_W0QQitemZ110234827844QQihZ001QQcategoryZ74470QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262”>γερμανία</a> σχεδόν 100 ευρώ φθηνότερα συνυπολογίζοντας τα έξοδα αποστολής. Το γιατί είναι θέμα για άλλη συζήτηση…
  Το βασικότερο όμως είναι ότι την πολή που ζούμε την φτιάχνουμε εμείς. Ειμαί σίγουρος ότι είναι καλύτερη για όλους μας με ποδήλατο.
  Ευχαριστώ και καλημέρα.

 21. Σπύρος

  Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008 - 10:19:53

  Να' σα καλά Γιώργο και καλά ψώνια. Σε σχέση με τις κακοτεχνίες του δρόμου που κρύβονται από προπορευόμενα αυτοκίνητα, λάβε υπ' όψη σου τημ πολύ μικρότερη ταχύτητα του ποδηλάτου (και, σε πιο υπερβατικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη σύνδεση οχήματος - αναβάτη :) ), που καθιστά το πρόβλημα λιγότερο σημαντικό στα ποδήλατα. Παρεπιπτόντως, το eBay store για το οποίο γράφεις έχει εξαιρετικές τιμές!

 22. ΓΙΑΝΝΗΣ

  Δευτέρα, Μαΐου 26, 2008 - 16:33:36

  γεια σου σπυρο,
  σκεφτομαι πολυ καιρο να αγορασω ενα αναδιπλουμενο ποδηλατο για να κινουμε αποκλειστικα με αυτο για τη δουλεια, ωστε να αντικαταστησω το αυτοκινητο. προβληματιζομαι σοβαρα με το κουβαλημα του καθως εχω επίσης να κουβαλησω κ την τσαντα του λαπτοπ. οι μετακινησεις μου θα ειναι στανταρ 10 χλμ μεχρι το μετρο , μετεπιβιβαση μαλλον στον ηλεκτρικο κ αλλα 5-10 χλμ. ειμαι ποδηλατης πολλα χρονια, οποτε δεν με προβληματιζουν τα χλμ αλλα το κουβαλημα 12κιλων του ποδηλατου κ αλλα 3-4κιλα τσαντα λαπτοπ. απο τσαντες παιζει κατι πιο βολικο απο αυτες που κρεμας απο τον ενα ωμο? πες μου σε παρακαλω τη γνωμη σου. ευχαριστω εκ των προτερων. γιαννης

 23. Alex

  Τρίτη, Μαΐου 27, 2008 - 08:25:44

  Κινούμαι με το φορτίο που περιγράφεις καθημερινά (τσάντα πλάτης, 30 λίτρων με φορητό υπολογιστή και έγγραφα) και δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ποδήλατο το κουβαλάς ελάχιστα κυρίως μέσα στους σταθμούς. Από εκεί και πέρα, μπορείς να το κυλάς (κλειστό) αφού ρυθμίσεις σε κατάλληλο ύψος την σέλα.

  Αυτό που να προσέξεις στην τσάντα είναι να έχει αυλάκια στην πλάτη της για καλύτερο εξαερισμό.

  Εναλλακτικά μπορείς να τοποθετήσεις σχάρα ή άλλο ανάλογο εξοπλισμό για την μεταφορά αντικειμένων.

  Ελπίζω να σε βοήθησα!

 24. Σπύρος

  Τρίτη, Μαΐου 27, 2008 - 08:50:39

  Και εγώ, όπως και ο Αλέξης, καθημερινά κινούμαι με τσάντα laptop. Χρησιμοποιώ ένα σακίδιο πλάτης ειδικά για laptop της Rixen & Kaul,το οποίο όμως συνήθως δε φοράω στην πλάτη αλλά τοποθετώ σε ειδική βάση στο παλουκόσελο. Αυτό το κάνω γιατί αν το φοράς στην πλάτη, όσο καλό εξαερισμό και να έχει, θα ιδρώνεις, ειδικά αυτές τις μέρες.

  Οι τσάντες που κρέμονται από τον ώμο, ακόμα κι αν είναι για κάποιους όμορφες και trendy, κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς άβολες και κουράζουν.

  Όσον αφορά το κουβάλημα του ποδηλάτου, προσωπικά δεν το θεωρώ πρόβλημα. Κάποιοι επιλέγουν, όπως γράφει και ο Αλέξης, να το κυλάνε δίπλα τους κρατώντας το από τη σέλα. Δες στη [url=http://roadmovie.wordpress.com/]σελίδα του Μάριου[/url] ένα βίντεο που τον δείχνει να σέρνει έτσι το ποδήλατο.

 25. ΓΙΑΝΝΗΣ

  Τρίτη, Μαΐου 27, 2008 - 11:59:37

  ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ Κ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΜΕ ΦΕΡΑΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΙΧ…
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΓΙΑΝΝΗΣ

 26. Σπύρος

  Τρίτη, Μαΐου 27, 2008 - 16:04:35

  Να' σαι καλά Γιάννη… και καλές διαδρομές!

 27. ΓΙΑΝΝΗΣ

  Τρίτη, Δεκεμβρίου 23, 2008 - 21:28:16

  Ευχαριστώ που υπάρχετε σε αυτό το σημείο του “χώρου”
  Κατεβαίνω αύριο για αγορά μάλλον του Boardwalk…
  Ο Σπύρος είναι πειστικός και τεκμηριωμένος.
  [Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις (για ψυχολογικούς λόγους μάλλον λόγω της πρώτης αγάπης) για κάποια σπαστά RALEIGH]
  Αν κάποιος τα έχει δεί-αξιολογήσει μπορεί να με βοηθήσει.
  * Δέυτερος Αστερίσκος: μήπως αξίζει να δει κάποιος κάποιο λίγο ακριβότερο Dahon όπως το Roo?

 28. Σπύρος

  Πέμπτη, Ιανουαρίου 1, 2009 - 21:35:45

  Ευχαριστώ Γιάννη και χρόνια πολλά. Τα αναδιπλούμενα Raleigh απ' όσο ξέρω χρησιμοποιούν πατέντες της Dahon, οπότε μοιάζουν πάρα πολύ. Για το θέμα επιλογής μεταξύ Roo και Boardwalk, το ζήτημα εστιάζεται στην επιλογή σκελετού από αλουμίνιο ή από cro-mo. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, λόγω μεγαλύτερης ελαστικότητας σκελετού.

 29. Χριστιάνα

  Κυριακή, Ιανουαρίου 4, 2009 - 22:17:41

  Καλησπέρα και καλή χρονιά,
  Θέλω να αγοράσω ένα σπαστό ποδήλατο και είμαι ανάμεσα στο Boardwalk και το Roo της Dahon, το πρώτο πιο φτηνό, το δεύτερο κάπως πιο ελαφρύ, και τα δύο έχουν σημασία για μένα. Τώρα σε ποιό θα καταλήξω θα το αποφασίσω όταν τα δω από κοντά. Πάντως μου φαίνονται πολύ όμορφα και πρακτικά… ελπίζω να είναι πράγματι έτσι.
  Ψάχνοντας στο net διάβασα τις εντυπώσεις σου από το Boardwalk και βλέπω είσαι ευχαριστημένος με την επιλογή σου, αλλά και το Roo απ΄ ότι κατάλαβα δεν το απορρίπτεις.
  Έχω κανα-δυο απορίες, αν μπορείς να με βοηθήσεις:
  α) θα είναι λες εύκολο στη μεταφορά για μένα με ύψος 1,60?
  β) είδα τις τιμές Dahon.gr, αλλά θα χρειαστώ και φώτα, σχάρα κλπ.Αυτά πόσο λες να επιβαρύνουν την τιμή και ποιά είναι τα απολύτως απαραίτητα?
  γ) από χρώματα υπάρχουν να διαλέξω ή έχουν ένα και αυτό είναι?
  Α, και μήπως ξέρεις κανένα μαγαζί προς κέντρο για καλύτερη τιμή από την αντιπροσωπεία ή παντού το ίδιο είναι (μετρητοίς)?
  Αύριο θα πάω να δω στην Στουρνάρη για αρχή και βλέπουμε.
  Ευχαριστώ
  Χριστιάνα

 30. Παναγιώτης

  Δευτέρα, Ιανουαρίου 5, 2009 - 09:59:01

  Καλή χρονιά σε όλους!
  Βολτάρω κι εγώ εδώ και λίγες μέρες με το Dahon μου, μια και ο Άγιος Βασίλης μου έφερε ένα Vitesse D7HG. Είμαι ενθουσιασμένος!
  Λοιπόν, πριν διαλέξετε, ρίξτε μια ματιά στα μοντέλα με εσωτερικό σαζμάν, όπως το D7HG, είναι πάρα πολύ πρακτικό και νομίζω ότι άξιζε 100% η επιλογή μου.
  Καλά χιλιόμετρα!

 31. Σπύρος

  Δευτέρα, Ιανουαρίου 5, 2009 - 17:53:31

  Γεια σου Χριστιάνα. Για το ζήτημα της μεταφοράς, μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις. Πήγαινε δες το, δοκίμασε το δίπλωμα/ξεδίπλωμα και δες αν και πόσο σε βολεύει. Νομίζω ότι η διαφορά βάρους Roo/Boardwalk είναι μηδαμινή - η πιο βασική τους διαφορά είναι στο σκελετό - πιο άκαμπτος του μεν, πιο “γλυκός” του δε.

  Όσον αφορά την τιμή, μια φίλη μου είχε πει ότι σε άλλο ποδηλατάδικο (νομίζω στον Κασσιμάτη στη Βουλιαγμένης) είχε βρει σε καλύτερη τιμή από την ενδεικτική της αντιπροσωπείας καλύτερη τιμή. Μπορεί και στη Στουρνάρη (υποθέτω εννοείς στη στοά το Φρειδερίκο) να ισχύει αυτό για αγορά μετρητοίς.

  Από χρώματα, υπάρχει μόνο ένα - απλά αλλάζει κάθε χρόνο για το ίδιο μοντέλο.

  Σχετικά με τα αξεσουάρ, αυτό καθορίζεται από το μοντέλο - κάποια έχουν αξ αρχής φτερά, σχάρες, φώτα και άλλα παίρνουν πρόσθετα. Δες [url=http://www.dahon.gr/accessories.htm]εδώ[/url] για τις τιμές τους. Αν χρησιμοποιείς το ποδήλατο για μεταφορικό μέσο στην πόλη, όλα απαραίτητα είναι, με εξαίρεση τη σχάρα - υπάρχουν κι άλλες επιλογές για τη μεταφορά των πραγμάτων σου.

  Όπως λέει και ο Παναγιώτης (πολύ καλή επιλογή το D7HG, να'ναι καλά ο Άγιος Βασίλης!), το εσωτερικό σαζμάν είναι πολύ χρήσιμο σε ένα ποδήλατο πόλης, αλλά ανεβάζει το κόστος.

 32. Χριστιάνα

  Δευτέρα, Ιανουαρίου 5, 2009 - 18:18:50

  Καλησπέρα,
  ευχαριστώ για τις πληροφορίες, έχεις δίκιο, μόνη μου πρέπει να δω αν μπορω να το κουβαλήσω. Πήγα σήμερα στη Στουρνάρη (Φρειδερίκος είναι, ναι) και στον Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου, δυστυχώς δεν μπόρεσα να τα δω, ο ένας δεν τα είχε, ο άλλος είχε το δικό σου μόνο κάτω από μια σκάλα, μέσα στο βιβλιοπωλείο, οι τιμές ίδιες με την αντιπροσωπεία και δεν κατεβαίνουν, έτσι είπαν… Οπότε θα πάω την Πέμπτη στην αντιπροσωπεία…
  Ευχαριστώ και πάλι
  και θα ενημερώσω όταν καταλήξω…

  Χριστιάνα

 33. Σπύρος

  Τρίτη, Ιανουαρίου 6, 2009 - 21:18:37

  Χριστιάνα, στείλε μου σε παρακαλώ ένα mail μέσω του site (link 'επικοινωνία' πάνω αριστερά). Έχω κάτι που ενδέχεται να σε ενδιαφέρει.

 34. Βασίλης

  Παρασκευή, Ιανουαρίου 9, 2009 - 22:52:46

  Καλή Χρονιά σε όλους

  Σε αναζήτηση ενός folding ποδηλάτου για μετακίνηση στην Αθήνα και όχι μόνο..
  θα ήθελα να ρωτήσω τον Παναγιώτη σχετικα με την πρόσφατη αγορά του
  VITESSE D7HG,έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για το ενσωματωμένο σασμάν
  αληθεύει? τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχεις δει?

  Υπάρχει κάποια γνώμη για το speed d7 kai d8,η διαφορά με το broadwalk?, μόνο
  ο τύπος των ελαστικών, γιατι η τιμή του d8, είναι αρκετά πιο τσιμπημένη
  απο το broadwalk..

 35. Sp;yrow

  Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009 - 11:27:45

  Συγκρίσιμο με το Boardwalk D7 είναι το Speed D7. Το Speed P8 έχει άλλο σκελετό και ανώτερη σειρά περιφερειακών (ο κωδικός D7 σημαίνει Deluxe περιφερειακά - 7 ταχύτητες, ενώ ο P8 αντιστοιχεί σε Premium περιφερειακά - 8 ταχύτητες).

 36. Παναγιώτης

  Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2009 - 19:51:00

  Καλησπέρα.
  @ Βασίλη
  Το εσωτερικό σαζμαν έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Μπορείς και αλλάζεις ταχύτητα εν στάσει. Είσαι λοιπόν έτοιμος πριν ξεκινήσεις, με τη σωστή σχέση. Το βρίσκω πολύ χρήσιμο.
  Καλή αγορά, με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση.
  Παναγιώτης.

 37. Ντορέττα

  Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2009 - 00:15:40

  Καλησπέρα!
  Εγώ είμαι πολύ πρόσφατη κάτοχος ενός boardwalk,μόλις την περασμένη Πέμπτη το απέκτησα,και το έχω ήδη ερωτευτεί!Μένω στο κέντρο της Αθήνας & η δουλειά μου είναι επίσης στο κέντρο.Ο καυμός μου ήταν πάντα η δυσκολία που έχει κάποιος που μένει σε ένα διαμέρισμα να μπορεί να αποθηκεύει ένα ποδήλατο με ασφάλεια.Μου έχουν κλέψει 3 ποδήλατα μέχρι σήμερα,ακριβώς επειδή ήμουν αναγκασμένη να τα αφήνω έξω από το σπίτι.Το προηγούμενο που είχα σκούριαζε στο μπαλκόνι μου γιατί το είχα εκεί για να μην το αφήσω έξω και μου το κλέψουν,αλλά επίσης μου ήταν και αρκετά άβολο να το ανεβοκατεβάζω 3 ορόφους.Αφού έβγαλε κάποια χρόνια στο μπαλκόνι,το καυμένο,παρατημένο αποφάσισα να του κάνω σέρβις και να το πάω σε μια φίλη μου στο Χαλάνδρι,με σκοπό να πηγαίνω εκεί να κάνω καμμιά βόλτα,για να μου φεύγει και ο καυμός!Το κλείδωσα λοιπόν σε έναν μεταλλικό σωλήνα με μια απλή κλειδαριά ποδηλάτου στην πυλωτή της πολυκατοικίας της φίλης μου,η οποία πυλωτή είναι αρκετά μέσα από την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και νόμιζα ότι εκεί το ποδήλατο θα ήταν ασφαλές μιας και δεν θα ήταν ορατό από τους περαστικούς.Τη δεύτερη εβδομάδα το ποδήλατο έκανε φτερά.
  Απογοητευμένη και με ένα σωρό άσχημα συναισθήματα γι' αυτή την ισοπεδωτική πόλη που ζούμε,χωρίς να το καταλάβω άρχισα να χαζεύω πάλι στα ποδηλατάδικα όπου ανακάλυψα την ύπαρξη των σπαστών.Διάλεξα το boardwalk γιατί μου φάνηκε “αέρας” ανάμεσα στα άλλα μοντέλα της dahon που δοκίμασα.Προφανώς λόγω του πιο εύκαμπτου σκελετού,όπως ανέφερες κι εσύ Σπύρο.Έχω αλλάξει ήδη τα λάστιχα που φόραγε.Παραλίγο να πέσω 2 φορές γιατί η ρόδα εύκολα εγκλωβιζόταν σε ανωμαλίες του δρόμου και του έβαλα τα marathon plus.Είδα μεγάλη διαφορά και στην άνεση και στην ασφάλεια του ποδηλάτου.Το δικό μου boardwalk είναι ασπρόμαυρο και του έχω βάλει ήδη φώτα μπρός-πίσω,κουδουνάκι(απαραίτητο για να μην πέφτουν πάνω μου οι πεζοί),καθρεφτάκι(για να ξέρω τι γίνεται πίσω μου,κοινώς και στον κ..ο μάτια!) και τη σχαρίτσα της dahon που τη βρίσκω αρκετά βολική.Όταν πρέπει να μπώ σε κάποιο κατάστημα κλειδώνω σε κάποιο σταθερό σημείο το σκελετό με πέταλο κρυπτοναιτ και βγάζω και τη σέλα και την παιρνω μαζί μου,ελπίζοντας ότι αποθαρύνω όσο μπορώ τους επίδοξους κλέφτες.Το καλύτερο που μου έχει συμβεί και ο λόγος που έχω ερωτευτεί το boardwalk μου είναι ότι μπορώ να έχω ένα ποδήλατο μέσα στην πόλη,χωρίς να είναι πρόβλημα να το ανεβοκατεβάζω στο διαμέρισμα,(χωράει και στο πιο μικρό ασανσέρ)Έκανα 2 επισκέψεις σε μια ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται μια θεία μου και είχα και το ποδηλατάκι μου δίπλα μου διπλωμένο,χωρίς να μου γίνει καμμία παρατήρηση.Αντίθετα,όλοι ρωτούσαν να μάθουν “που τα πουλάνε αυτά?”.Μπήκα στο μετρό στην Ομόνοια σε ώρα αιχμής.Κάποιος κύριος μέσα στον συνωστισμό ξύνισε” επιτρέπονται ποδήλατα στο μετρό?” κάποιος άλλος πήγε να με δικαιολογήσει”μα είναι αναπηρικό”(ο καυμένος μπερδεύτηκε,δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο.) και κάποιος άλλος πιο ενημερωμένος”τα σπαστά επιτρέπονται και στο μετρό”.Γύρισα και κοίταξα τον κύριο που αρχικά είχε ξυνίσει και του είπα”Θα μπορούσε να είναι μια βαλίτσα η ένα σακ βουαγιάζ.Απαγορεύονται και οι αποσκευές στο μετρό?”Μου χαμογέλασε με συμπάθεια κι εκεί τελείωσε το ελαφρύ επεισόδιο.
  Πάρα πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το άρθρο σου Σπύρο!

 38. Σπύρος

  Δευτέρα, Φεβρουαρίου 2, 2009 - 17:37:47

  Πολύ όμορφο το σχόλιό σου Ντορέττα! Πραγματικά τα σπαστά δίνουν πάρα πολλές λύσεις στην πόλη και προσφέρουν δυνατότητες που ένα συμβατικό ποδήλατο απλά δεν μπορεί να σου δώσει. Χαρά στο κουράγιό σου να κυκλοφορείς με το (τεραστίων διαστάσεων) παλουκόσελο του Dahon στα μαγαζιά! Παρεπιπτόντως, ο καθρέπτης δεν ενοχλεί στην αναδίπλωση; Λογικά θα είναι τοποθετημένος στη αριστερό grip του τιμονιού και θα εξέχει, με φόβο να χτυπηθεί όταν θα κινείς το ποδήλατο διπλωμένο. Για στείλε καμία διευκρινιστική φώτο!

  Σε κάθε περίπτωση, να' σαι καλά και καλές, προσεκτικές βόλτες.

 39. Ντορέττα

  Πέμπτη, Φεβρουαρίου 5, 2009 - 10:13:47

  Γειά σου Σπύρο,
  θέλω να σου πω ότι σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο βολικό & trendy να κυκλοφορώ με το παλουκόσελο στο χέρι,αλλά…
  Πού ξέρεις μπορεί να αποθαρύνει & τους επίδοξους τσαντάκηδες!&#124;ο&#124;
  Το καθρεφτάκι το θεωρώ απολύτως απαραίτητο.΄Εβαλα ένα σπαστό που μπαίνει σαν τάπα στο αριστερό χερούλι.Χρειάζεται να κοπεί σ'εκείνο το σημείο η επένδυση.Όταν διπλώνει το ποδήλατο.διπλώνει κι αυτό εύκολα με τέτοιο τρόπο που δεν εμποδίζει,ούτε κινδυνεύει να χτυπηθεί.Έχω φωτό να σου στείλω,αρκεί να με κατατοπίσεις πώς να το κάνω(είμαι λίγο άσχετη με αυτά).

 40. Σπύρος

  Πέμπτη, Φεβρουαρίου 5, 2009 - 13:03:39

  Ναι, φαντάζομαι το παλουκόσελο στο χέρι θα δηλώνει κάτι σε “don't mess with me!”! Φωτογραφία μπορείς να στείλεις με email στο spyros (παπάκιον) paraschis (τελίτσα) gr, αντικαθιστώντας βέβαια τα σωστά σύμβολα.

 41. Όλγα

  Παρασκευή, Φεβρουαρίου 6, 2009 - 18:05:58

  Πολύ ωραίο το άρθρο, χθές ήμουν σε ένα κατάστημα ποδηλάτων στο Χαλάνδρι και τα κοιτούσα… τα ζήλευα…
  Μόλις μου έκλεψαν ένα υπέροχο city bike που ήταν το άλλο μου μισό για 2 χρόνια… :(
  Ουσιαστικά η λύση της dahon είναι η καλύτερη για όλους τους λόγους που αναφέρατε παραπάνω… πόσο μάλλον σε αυτή την πόλη, με τις αλλαγές και τις πολύμηνες διακοπές λειτουργίας του metro, του ηλεκτρικού κλπ, με τις συχνές απεργίες των εργαζομένων… είναι ένα σίγουρο- ευχάριστο- πράσινο μέσο μεταφοράς… για να φτάσεις πολύ πιο γρήγορα στον προορισμό σου και να το έχεις όμως στην κατοχή σου και για την επιστροφή… είναι κρίμα να το 'δανείζονται' άλλοι!
  Όσοι έχουν ζήσει το τι ακριβώς νιώθεις επιστρέφοντας στο μέρος που είχες κλειδωμένο το ποδηλατάκι σου και να βρίσκεις μόνο κομμένη την αλυσίδα με καταλαβαίνουν απόλυτα…
  Είναι μια πολυ καλή λύση λοιπόν… και για πολλούς λόγους.
  Οι τιμές βέβαια είναι αρκετά υψηλές, στα κανονικά ποδήλατα μπορείς να βρείς πολύ καλύτερες τιμές και πάντα μιλάω για ποιοτικό ποδήλατο, αλλά όλοι όσοι έχω ρωτήσει είναι κάθετοι στο θέμα του σπαστού ποδηλάτου: dahon και μόνο!
  Αυτό που με προβληματίζει είναι το ποιο μοντέλο να διαλέξω… σίγουρα το Boardwalk D7 είναι το πιο προσιτό (θέμα τιμής) ωστόσο το φοβόμουν γιατί είναι το πιο οικονομικό και λογικά το λιγότερο αξιόπιστο- συγκριτικά πάντα με τα άλλα dahon, γιατί ανεξάρτητα από το μοντέλο, η μάρκα είναι εγγύηση.
  Ωστόσο το άρθρο και οι απαντήσεις βοήθησαν πολύ και μάλλον μέσα στη βδομάδα θα αποκτήσω κι εγώ το δικό μου… :))
  Ευχαριστώ πολυ.
  Καλές διαδρομές, με ασφάλεια πάντα…

 42. Σπύρος

  Παρασκευή, Φεβρουαρίου 6, 2009 - 20:20:49

  Έχω ακούσει πολλές φορές ότι τα σπαστά είναι ακριβά… δε συμφωνώ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιολογήσεις το κόστος μιας αγοράς. Προσωπικά, λαμβάνω υπ' όψη τη σχέση τιμής προς απόδοση και σκεφτόμενος το πόσο πολύ περισσότερο έχω χρησιμοποιήσει το ποδήλατό μου ακριβώς λόγω της δυνατότητας αναδίπλωσης, το καθιστά καλύτερης σχέσης τιμής προς απόδοση από ένα συμβατικό (μη σπαστό) ποδήλατο. Σίγουρα πάντως, η ιδιαιτερότητα της χρήσης καθιστά κάποια σχεδιαστικά/κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους ακριβότερα σε αριθμητικές τιμές.

  Πάντως το αξίωμα Dahon και μόνο δεν ισχύει - υπάρχουν πάρα πολλές ποιοτικές λύσεις στην αγορά. Στην Ελλάδα οι δύο ποιοτικότερες εταιρίες που αντιπροσωπεύονται είναι κατά τη γνώμη μου η Dahon και η Brompton, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές.

  Όσον αφορά την αξιοπιστία του Boardwalk… τα 4500 χλμ που έχω κάνει μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα μάλλον συνηγορούν υπέρ της… Πολλές φορές το πιο ακριβό δεν είναι απαραίτητα και πιο αξιόπιστο - στα ποδήλατα συγκεκριμένα είναι πολύ συχνό φαινόμενο το καλύτερης απόδοσης υλικό να κοστίζει περισσότερο σε σχέση με το πιο αξιόπιστο. Αν θέλεις να ανέβεις κατηγορία σε σχέση με το Boardwalk, να δεις μοντέλα από το Speed P8 και πάνω (δηλαδή της σειράς P = premium και όχι D = Deluxe της Dahon).

  Σε κάθε περίπτωση… καλά ψώνια!

 43. Υβόννη

  Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009 - 09:20:07

  Γειά σας!

  Μόλις έδωσα προκαταβολή για ένα Dahon Espresso. Ζώντας και κινούμενη στην Θεσ/νικη ένοιωσα οτι μου είναι αρκετό. Το προηγούμενο ποδήλατο που μόλις μου έκλεψαν ήταν Pegeaut 28αρι κι έτσι δεν μπορούσα εύκολα να πάω σε κάτι πολύ μικρότερο (ψυχολογικά!) οπότε μέσα σε 2 λεπτά κατέληξα στο συγκεκριμένο Dahon το οποίο μου φάνηκε και πολύ όμορφο και χωράει άνετα και στο ασανσερ.Η εναλλάκτική μου επιλογή ήταν το Ideal Easygo (ή κάπως έτσι) που είναι πολύ όμορφο αλλά πρέπει να παλεύεις για να το βάλεις στο ασανσερ για τον 7ο όροφο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν έχετε καμιά [url=http://]αντικλεπτική συμβουλή[/url][strong][/strong][b][/b][strong][/strong][strong][/strong] (π.χ. το πέταλο μου φαίνεται αρκετό αλλά έχω τρομάξει με αυτά που ακούω). Στο προηγούμενο είχα τρείς διαφορετικές κλειδαριές (οχι πέταλο, βλακωδώς) και το είχα μέσα στην πολυκατοικία (δεμένο στις σκάλες)αλλά … ήρθαν με εργαλεία. Αυτά. Ευχαριστώ.

 44. Ντορέττα

  Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009 - 14:19:34

  Με γειά το Espresso σου Υβόννη!Καλοτάξιδο!
  Για αντικλεπτικό,λένε ότι τα πέταλα της On guard & της kryptonite που έχουν γύρω στα 40 ευρώ είναι καλά.Αφού είναι σπαστό,τη νύχτα φαντάζομαι, θα το βάζεις μέσα στο χώρο σου.

 45. Σπύρος

  Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009 - 23:47:49

  Καλορίζικο το ποδήλατο Υβόννη. Καλές αντικλεπτικές συμβουλές μπορείς να βρεις στη σχετική ενότητα του podilates.gr.

  Προσωπικά θεωρώ ότι ένα πέταλο και ένα συρματόσχοινο είναι υπερεπαρκή. Το κυρίως κλείδωμα γίνεται με το πέταλο, ενώ με το συρματόσχοινο ασφαλίζουμε αφαιρούμενα περιφερειακά - π.χ. σέλα, κράνος κλπ. Για τη σωστή τοποθέτηση του πετάλου, δες το σχετικό άρθρο του Sheldon Brown.

 46. Χριστιάνα

  Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009 - 18:07:11

  Καλησπέρα,
  ενημερώνω κι εγώ ότι πριν λίγες μέρες απόκτησα ένα Dahon Vitesse D7. Αν και, λόγω καιρού, δεν το έχω ευχαριστηθεί ακόμα όσο θα ήθελα, φάνηκε από την αρχή ότι είναι πολύ καλόβολο ποδηλατάκι. Το δίπλωμα με έχει βολέψει ήδη πάρα πολύ, είναι πολύ εύκολο, το ανεβάζω σπίτι, το έβαλα στο αυτοκίνητο, στα ΜΜΜ όχι ακόμα. Ελπίζω μέχρι το τέλος του μήνα να καταφέρω να κάνω την διαδρομή από Παγκράτι μέχρι Μουσείο και πίσω και ότι άλλο μπορώ μέσα στην πόλη…
  Ευχαριστώ για τη βοήθεια… καλές βόλτες σε όλους μας!!!

 47. Σπύρος

  Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009 - 22:48:10

  Καλορίζικο Χριστιάνα - κι αναρωτιόμουν τι έκανες τελικά. Με τι αξεσουάρ τ οσυνόδευσες το Vitesse?

 48. Χριστιάνα

  Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009 - 15:25:09

  Ευχαριστώ!
  Λοιπόν, αυτό έχει από μόνο του μια τρόμπα μέσα στο σωλήνα της σέλας, extra πήρα φωτάκια μπρος πίσω (smart), μια κλειδαριά απλή για ώρα ανάγκης και ένα χαριτωμένο κράνος (661). Αυτό που θέλω πολύ και ξέχασα να πάρω εκείνη την ώρα είναι ένα κουδούνι… για να χαιρετάω τους γνωστούς… μιας το τιμόνι μου φάνηκε λίγο ασταθές και μάλλον θέλει και τα δύο χέρια (αλλά μπορεί να κάνω και λάθος)… Κουδουνάκι πάντως θα πάρω όπως και να χει… Δεν ξέρω μήπως χρειαστώ καθρέφτη, δεν το έχω πάρει ακόμα στην κίνηση. Εσύ χρησιμοποιείς; Επίσης μου είπαν απ΄ το ποδηλατάδικο μετά από κάποιες βόλτες να πάω να το ελέγξουν και τότε λέω να πάρω τίποτα να λαδώνω την αλυσίδα και να φτιάχνω το λάστιχο αν σκάσει, θα μου πουν. Ξεχνάω κάτι βασικό;
  Πάντως είμαι πολύ χαρούμενη που το πήρα και γιατί είναι τόσο όμορφο και βολικό, αλλά κυρίως για την αίσθηση του “κάνω ποδήλατο” που ξαναθυμήθηκα, στο μυαλό μου έχω συνέχεια έναν χάρτη της Αθήνας και χαράζω πορείες…

 49. Ντορέττα

  Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009 - 15:29:29

  Χριστιάνα,καλορίζικο κι από μένα.

  Χαίρομαι που πληθαίνουμε οι σπαστοί.Εύχομαι να συνηθίσουν σιγά-σιγά & οι Αθηναίοι τους ποδηλάτες & να μας προσέχουν & σαν οδηγοί & σαν πεζοί.Το σίγουρο είναι ότι, πάνω απ'όλους, εμείς πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ.

  Εμένα προσωπικά, με βοήθησε πολύ το άρθρο για την “ασφάλεια στο δρόμο” που διάβασα στο podilates.gr.Παρόλο που οδηγάω & παπάκι & αυτοκίνητο, το άρθρο με βοήθησε να καταλάβω ότι η οδήγηση ποδηλάτου μέσα στην πόλη έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι η οδήγηση ενός μηχανοκίνητου οχήματος.Καί είναι πολύ καλό που κάποιος έμπειρος ποδηλάτης μας μεταφέρει,τόσο συνοπτικά & εύστοχα,την εμπειρία του.

  Επίσης ήθελα να αναφέρω ότι πήρα & την τσάντα μεταφοράς της dahon,είναι πολύ βολική για τις περιπτώσεις που θέλεις να βάλεις το ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο,χωρίς τον κίνδυνο να το λερώσεις.

  Για παράδειγμα,την Κυριακή ήμουν καλεσμένη σε μια φιλική συγκέντρωση στον Κορυδαλλό.Εγώ μένω στο κέντρο της Αθήνας.
  Πήγα μέχρι εκεί με το dahonάκι μου.Πήρα & την τσάντα μεταφοράς μαζί μου,δεδομένου ότι για την επιστροφή μου στο σπίτι το βράδυ, θα με έπαιρνε κάποιο φιλικό αμάξι που θα βόλευε να με αφήσει κοντά στο σπίτι μου.Έριξα ,λοιπόν,το dahonάκι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου,κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!

  Η διαδρομή που έκανα μέχρι τον Κορυδαλλό μια χαρά,μια & ήταν σχεδόν κατηφορική στο μεγαλύτερο μέρος της.Ήταν & Κυριακή,δηλ. πολύ λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους.

  Εκεί που “τα χρειάστηκα” ήταν στις αρχές της Πέτρου Ράλλη, όπου πετάχτηκαν ξαφνικά στο δρόμο 4-5 σκυλιά γαυγίζοντας.Τα πάω καλά με τα σκυλιά,έχω & εγώ ένα ,αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να νοιώθεις απόλυτα ασφαλής.Ευτυχώς που ήταν σχετικά άδεια η Πέτρου Ράλλη & μπόρεσα να πάω γρήγορα αριστερά για να τα αποφύγω.Αν δεν είχα αυτή τη δυνατότητα θα με έπιανε πολύ μεγαλύτερος πανικός.Μήπως νάχω & κανένα κόκκαλο μαζί μου για παρόμοιες περιπτώσεις?Να το πετάω μακριά & να φεύγω.&#124;ο&#124;

 50. Χριστιάνα

  Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009 - 15:51:20

  Ευχαριστώ πολύ Ντορέτα, να είσαι καλά!
  Διάβαζα τώρα πιο πάνω που έγραφες για τα λάστιχα, θα το έχω υπ΄ όψη μου.
  Και γω κέντρο δουλεύω, στο Μουσείο, αν σε δω στο δρόμο με το dahonάκι σου, θα σου κουδουνίσω!

 51. Ντορέττα

  Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009 - 09:26:27

  Χριστιάνα είμαι πολύ κοντά στο Μουσείο.
  Εκεί βγάζω βόλτα & τη σκυλίτσα μου.

 52. Σπύρος

  Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009 - 11:19:34

  @ Ντορέττα: Όντως, σε κάποιες περιπτώσεις η τσάντα της Dahon είναι χρήσιμη, μόλις βρεις πώς ακριβώς θα τη μεταφέρεις πάνω στο ποδήλατο. Χρήσιμο είναι και το απλό αδιάβροχο κάλυμμα (που περιέχεται στην τσάντα της Dahon).

  Τα σκυλιά μπορεί να είναι πονοκέφαλος - προσωπικά όποτε μου έχουν γαβγίσει κατεβαίνω από το ποδήλατο και τους μιλάω - συνήθως έρχονται για χάδι ή χάνουν το ενδιαφέρον τους και φεύγουν. Μέχρι στιγμής πιάνει αλλά έχεις δίκιο, μερικές φορές μπορεί να είναι ανεξέλεγκτα. Πάντως να τα περάσεις σε ταχύτητα και επιτάχυνση είναι μάλλον αδύνατο.

  @ Χριστιάνα: Δε χρησιμοποιώ καθρέπτη, αλλά η Ντορέττα είναι fan! Μπροστινό φως δεν πήρες;

 53. Χριστιάνα

  Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009 - 14:25:55

  Καλησπέρα Σπύρο,
  ναι, και μπροστινό και πίσω πήρα, το μπροστά είναι αποσπώμενο, το πίσω σταθερό. Αλλά ακόμα δεν έχω βγει βράδυ να τα δοκιμάσω.

 54. Υβόννη

  Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2009 - 17:27:05

  Χαιρετώ και πάλι! Σας ευχαριστώ για τις περι ασφαλείας συστάσεις και προτάσεις. Ζώντας στην Θεσ/νίκη δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις διαδρομές που συζητάτε (ακούγονται και λίγο εξωτικές για μένα που περιορίζω τις διαδρομές μου στα 6-7 χλμ του παραλιακού πλακόστρωτου + μικρές κάθετες παρεκκλίσεις). Εν πάση περιπτώσει, στις δύο μέρες που κυκλοφόρησα το “φοβερό και τρομερό” καινούργιο, ασημί μου ποδήλατο, με σταμάτησαν δύο διαφορετικά άτομα και μού είπαν οτι το ποδήλατο “δίνει στόχο”. Οπως το ακούτε! Και μάλιστα σε κάποιον που ψέλλισα κάτι περι “βαριάς αλυσίδας και πετάλων” μου είπε οτι το δικό του ποδήλατο το έκλεψαν μάλλον με σπρέι αζώτου. Δεν είναι σκοπός μου να σας τρομοκρατήσω αλλά θεώρησα καλό να σας το πώ. Εγω ακολόύθησα την συμβουλή του Σπύρου (πέταλο +) αλλά αποφάσισα να δοκιμάσω να δίνω 2 Ε σε ένα υπαίθριο parking και να το βάζω όποτε χρειάζεται (πολλές ώρες) εκεί. Oh tempora, oh morres! (δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά καθότι Β' δέσμης).

 55. Σπύρος

  Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009 - 13:40:00

  Εντυπωσιακό το ότι σου είπαν “το ποδήλατο δίνει στόχο” Υβόννη! Και να πεις ότι είναι και κανένα ποδήλατο 1000+ ευρώ… Σχετικά με το άζωτο, έχω διαβάσει ότι χρησιμοποιείται ως βοήθημα θραύσης πετάλων, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει και σε ποιο βαθμό (υποτίθεται ότι παγώνουν με υγρό άζωτο το πέταλο και μετά το κτυπάνε με σφυρί/βαριοπούλα για να σπάσει), αλλά αν τοποθετηθεί σωστά το πέταλο, δίνει λίγα περιθώρια στήριξής του για να το κτυπήσει κανείς και νομίζω ότι ο κίνδυνος περιορίζεται. Σε κάθε περίπτωση κάθε τρόπος κλειδώματος μπορεί να νικηθεί, το θέμα είναι να καταστήσουμε απρόσφορο λόγω κόπου και χρόνου. Εν τέλει, αν το διπλανό ποδήλατο είναι δεμένο με ένα απλό λουκετάκι και το δικό σου με πέταλο και συρματόσχοινο, νομίζω ότι ο κλέφτης θα προτιμήσει το διπλανό…

 56. Γιάννης

  Σαββάτο, Απριλίου 18, 2009 - 05:17:19

  Μετά από κλοπές πέντε ποδηλάτων, αποφάσισα μέσα σε 10 λεπτά ότι η μόνη λύση είναι να αγοράσω ένα Dahon.
  Το έχω τρεις ημέρες και είμαι ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ. Αφού νομίζω ότι πρέπει να φτιάξουν όσοι αγαπούν αυτά τα ποδήλατα λέσχη.
  Είναι καταπληκτικά!!!
  Η συμπεριφορά τους είναι αντίστοιχη των καλύτερων παραδοσιακών ποδηλάτων, είναι τόσο βολικά που σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι κυκλοφορούν με ποδήλατο λύνονται.

 57. Φίλιππος

  Πέμπτη, Μαΐου 7, 2009 - 17:18:27

  Γεια χαρά!
  Είμαι καινούργιος εδώ.
  Μέχρι πρότινος κυκλοφορούσα με μηχανή 600άρα, την οποία όμως σιγά σιγά εγκατέλλειψα λόγω παιδιών, λόγω φόβου, κλπ κλπ. Τώρα πιά την πούλησα, και θέλω να επιστρέψω στο ποδήλατο που έχω εγκαταλείψει από τα 17 μου όταν πήρα το πρώτο παπί.
  Σκοπεύω να πάρω σπαστό, διότι μένω κηφισιά, και πρέπει να κατεβάζω τα παιδιά στο σχολείο με ΙΧ και από εκεί να συνεχίζω με ηλεκτρικό και - ποδήλατο -
  Δεν έχω ιδέα από τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά μόλις επισκέφθηκα την έκθεση της DAHON στο μαρούσι. Διστάζω μεταξύ σπαστού με 26άρες και 20άρες ρόδες. Προτιμώ γενικά το 26άρι για να το χρησιμοποιώ και στις διακοπές, αλλά το 20άρι μοιάζει πολύ πιο εύκολο στη μεταφορά. Και ο πωλητής μου είπε ότι με το 26άρι μπορεί να έχω πρόβλημα στο μετρό, αν πέσω σε στόκο (η έκφραση δική μου - ο πωλήτής ήταν πιο correct…).
  Καμία γνώμη;;;
  Ευχαριστώ!

 58. Σπύρος

  Δευτέρα, Μαΐου 11, 2009 - 11:23:42

  Γεια σου Φίλιππε. Όταν πρωτοπήρα το 20'' Dahon που έχω, είχα τους ενδοιασμούς μου κι εγώ για τους μικρούς τροχούς - άλλωστε τότε είχα και ένα ποδήλατο με τροχούς 28'' (Ideal Ergomax). Μπορώ να πω ότι οι ενδοιασμοί δεν ήταν δικαιολογημένοι αφού σε γενικές γραμμές δεν άλλαξε τίποτε ούτε στην δυσκολία των διαδρομών μου ούτε στους χρόνους που κάνω για να φτάσω στον προορισμό μου - ενδεχομένως να έχει σημασία σε οριακές καταστάσεις. Γενικά μπορώ να πω ότι με τους 20'' τροχούς αναπτύσσω μικρότερη τελική σε κατηφόρες, αισθάνομαι περισσότερο κάποιες λακκούβες και είμαι πιο προσεκτικός σε ψηλά εμπόδια (π.χ. πεζοδρόμια), ενώ απ' την άλλη είμαι πιο ευέλικτος και ξεκινώ με μικρότερη δυσκολία στης ανηφόρες.

  Ψάχνοντας λίγο στο Internet Θα βρεις διάφορες πηγές για το θέμα “μεγάλοι τροχοί εναντίον μικρών”. Τελικά το μέγεθος… μάλλον δε μετράει.

 59. Βασίλης

  Τετάρτη, Αυγούστου 26, 2009 - 22:17:58

  Επειδή ψήνομαι κι εγώ για αγορά ενός Boardwalk, ήθελα να ρωτήσω τα εξής πριν πάω στην αντιπροσωπεία:

  1. Κατά τη μεταφορά του διπλωμένο, είναι εύκολο να λερωθείς από τα γράσσα της αλυσίδας?

  2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω φώτα με χρήση δυναμό ή θα δυσκολέψουν πολύ το δίπλωμά του? Τα φώτα της Dahon (μπρος-πίσω) τι μπαταρίες χρησιμοποιούν?

  3. Σε ποιά χρώματα είναι διαθέσιμο? Αυτό που βλέπω στην ιστοσελίδα (λευκό/σιέλ) δεν με ενθουσιάζει…

  4. Χρειάζεται να πάρω κράνος από την αρχή?

  Αυτά τα λίγα για αρχή. Περιμένω να επαναλειτουργήσει το μετρό στο Κορωπί για να μπορέσω να αξιοποιήσω το Dahon που σκοπεύω να πάρω!

 60. μυρσίνη

  Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2009 - 20:53:57

  γεια σε όλους!
  σκέφτομαι λοιπόν και γω να πάρω ένα σπαστό ποδήλατο για συνδυασμένες μεταφορές με μέσα μαζικής μεταφοράς και αργότερα αν τα καταφέρω και χωρίς αυτα! αυτό που θέλω να ρωτήσω επειδή δεν εχω καταλάβει τελικά, όταν διπλώνεις το ποδήλατο το κουβαλάς ή το κυλάς?
  γιατί ομολογώ πώς το κουβάλημα δεν το αντέχω…
  ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές γατί είμαι παντελώς άσχετη από ποδήλατα και είχα πελαγώσει….
  καλές βόλτες!

 61. Σπύρος

  Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2009 - 21:53:57

  Γεια σου Μυρσίνη.

  Προσωπικά προτιμώ να κουβαλάω το διπλωμένο ποδήλατο, αλλά μπορείς κάλλιστα να το κυλάς δίπλα σου με λίγη εξάσκηση.

  Ο συνηθέστερος τρόπος γι' αυτό είναι κατά το δίπλωμα να κρατήσεις ψηλά τη σέλα και να τη χρησιμοποιήσεις ως λαβή.

  Δες στο ακόλουθο βιντεάκι πώς ένας συν-Dahonistas μεταφέρει το ποδήλατό του στο μετρό: [url=http://www.youtube.com/watch?v=WdmzsgExpgo]http://www.youtube.com/watch?v=WdmzsgExpgo[/url]

 62. Μυρσίνη

  Παρασκευή, Οκτωβρίου 2, 2009 - 18:51:14

  Σπύρο γειά σου και πάλι!
  Μόλις παρέλαβα ένα Dahon Speed και είμαι πανευτυχής! Έχω να κάνω άλλη μια ερώτηση τώρα. Αυτή η γκρι δύσκαμπτη ταινία που πήρα μαζί τι είναι???
  Επίσης θέλω να σε ρωτήσω για τα φώτα. Πρέπει να πάρω ειδικά φώτα για να μην εμποδίζουν την αναδίπλωση ή οποιαδήποτε είναι κατάλληλα?
  Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου!!

 63. Σπύρος

  Παρασκευή, Οκτωβρίου 2, 2009 - 22:37:45

  Συγχαρητήρια! Όσον αφορά τα φώτα, έχουμε τα εξής:

  Για το πίσω φως, χρειάζεσαι κάποιο που να μπορεί να τοποθετηθεί στο μεγάλης διαμέτρου παλουκόσελο (=εύηχη λέξη για την περιγραφή του σωλήνα, στον οποίο στηρίζεται η σέλα) που έχουν τα μικρά Dahon.
  Για το μπροστινό, αν το τοποθετήσεις στο τιμόνι, πρέπει όντως να προσέξεις να μην ενοχλεί στην αναδίπλωση. Κάποια ογκώδη φώτα δημιουργούν πρόβλημα. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή της τοποθέτησης στο μπροστινό μέρος του σκελετού, πάνω από τον τροχό. Ρίξε μια ματιά στην εγγραφή http://www.paraschis.gr/citycycle/?x=y:08;m:11 για να δεις τι εννοώ.

  Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι είναι αυτή η δύσκαμπτη ταινία. Μήπως αναφέρεσαι σε κάποιο προστατευτικό παντελονιού; Αν ναι, πρόκειται για ένα αξεσουάρ που μπορεί να τοποθετηθεί στο δεξί πόδι, λίγο πάνω από τον αστράγαλο, ώστε να μεποδίσει το παντελόνι να ακουμπήσει την αλυσίδα. Κατά περίπτωση μπορεί να είναι και χρήσιμο…

 64. Βασίλης

  Σαββάτο, Οκτωβρίου 3, 2009 - 09:54:21

  @ Μυρσίνη: Ναι, αυτή η δύσκαμπτη ταινία είναι μια πατέντα της Dahon με διπλό ρόλο:
  1. Προστατεύει τα παντελόνια με φαρδιά μπατζάκια. Τα μαζεύει στο ύψος περίπου του αστράγαλου για να μην έρχονται σε επαφή με τα γράσα της αλυσίδας
  2. Είναι κατασκευασμένη από ανακλαστικό υλικό, συνεπώς προσφέρει μια μικρή επιπλέον προστασία κατά τις βραδινές βόλτες, ανακλώντας το φως των διερχόμενων αυτοκινήτων.

  Καλορίζικο το Dahon σου! Καλές και ασφαλείς βόλτες!

 65. Μυρσίνη

  Δευτέρα, Οκτωβρίου 5, 2009 - 10:16:53

  ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
  σήμερα πάω για φώτα και κράνος!

 66. Κώστας

  Πέμπτη, Οκτωβρίου 8, 2009 - 23:13:27

  Καλησπέρα!
  Όντας κουρασμένος από τη χρήση του αυτοκινήτου (και αυτό όμως έχει αρχίσει να κουράζεται), εκνευρισμένος από τα αυξομειούμενα μποτιλιαρίσματα και υποστηρικτής των πράσινων μέσων, αποφάσισα να πάρω ένα Dahon-άκι (αναδιπλούμενο για την καθημερινή του μεταφορά σε μετρό). Είμαι μεταξύ Boardwalk, Roo και Speed αν και κλίνω προς το Roo (μου άρεσε πιο πολύ εμφανισιακά). Αν και διάβασα το κομμάτι για τις κλοπές, εντούτοις διαβάζοντας στο φόρουμ των ποδηλατών, κάτι ο τρόπος που τα λεγαν κάτι οι προσωπικές εμπειρίες τους, με κατέβαλε ένα αίσθημα ότι η απώλεια είναι βέβαιη :)
  Υπό αυτές τις συνθήκες διερωτώμαι: αν δλδ κάνοντας τη βόλτα μου σταματήσω για να μπω π.χ. στο Πλαίσιο για κανά μισαωράκι θα με πιάσει κρίση πανικού ότι μου το κλέβουν; Δεύτερον, θα πρέπει να κυκλοφορώ με ένα πέταλο 3 κιλών; Γιατί ο λόγος που αποφάσισα σπαστό ποδήλατο είναι ακριβώς ο όγκος και τα κιλά…Μη μου βγει η μέση από την κλειδαριά :)
  Τρίτον, έστω ότι αγοραάζω και πέταλο κτλ κτλ. Αν το κλειδώσεις διπλωμένο δεν κινδυνεύει λιγότερο ή ιδέα μου είναι; Τουλάχιστον γλυτώνεις σέλες κτλ κτλ, σωστά;;;
  Υ.Γ.: Πως φαίνεται ότι είμαι αρχάριος σε θέματα ποδηλάτου-πόλης…:))))

 67. Σπύρος

  Σαββάτο, Οκτωβρίου 10, 2009 - 09:04:58

  Boardwalk, Roo και Speed είναι παρεμφερή ποδήλατα, με βασική διαφορά το σκελετό που στο Roo είναι αλουμινένιο. Μάλλον όμως το αισθητικό κομμάτι τα διαφοροποιεί περισσότερο.

  Τώρα, σχετικά με τις κλοπές, προφανώς στο podilates.gr συχνάζουν παθόντες, οπότε καταλαβαίνεις ότι η διάθεση είναι λίγο αρνητική. Το βέβαιο είναι ότι ένα ποδήλατο κοστίζει πολλά λεφτά για να το αφήνεις εκτεθειμένο στο δρόμο. Προσωπικά, αν το αφήνω σε περιοχή που τη θεωρώ επικίνδυνη για κλοπή, το δένω με πέταλο (π.χ. στο μετρό). Είναι λίγο ενοχλητικό το να κουβαλάς το επιπλέον βάρος, αλλά εν πάση περιπτώσει συνηθίζεται.

  Το σπαστό παρεπιπτόντως δεν είναι πιο ελαφρύ, μην έχεις αυτήν την εντύπωση. Τέλος, το κλείδωμα έχοντας διπλωμένο το ποδήλατο δε νομίζω ότι προσφέρει τίποτα, εκτός από το να κινήσει περισσότερο τα βλέμματα.

  Μην ξεκινάς όμως με αρνητικές σκέψεις. Κίνδυνος κλοπής υπάρχει, κίνδυνος ατυχήματος υπάρχει, αλλά τόσοι και τόσοι άνθρωποι κάνουν ποδήλατο και δεν το εγκαταλείπουν με τίποτα. Κάποιος λόγος θα υπάρχει!

 68. Κώστας

  Δευτέρα, Οκτωβρίου 12, 2009 - 20:59:27

  Ευχαριστώ! Παραμένω λιγάκι προβληματισμένος, ίσως κυρίς λόγω του όγκου του. Ακόμη και διπλωμένο αμφιβάλλω κατά πόσο χωράει το πρωί σε γεμάτο μετρό…Εσύ τι λες; Μη ξεχναμε ότι κατά τις 8μιση είναι ώρα αιχμής για το μετρό και έχω να αλλάξω και δυο γραμμές (κόκκινη-μπλε)…:(
  Μάλλον θα το αγοράσω απλά δε θέλω να καταλήξει δευτερεύον όχημα…θα θελα να αντικαταστήσω το αυτοκίνητο για τη διαδρομή προς τη δουλειά…

 69. Βασίλης

  Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009 - 11:24:18

  Αν ο συρμός είναι γεμάτος, τότε ίσως να έχεις πρόβλημα να το χωρέσεις και να χρειαστεί να περιμένεις για κάποιον πιο “χαλαρό”. Αν θες να το δεις από κοντά πόσο χώρο καταλαμβάνει, πολύ ευχαρίστως να συναντηθούμε.

  Εγώ είμαι αρκετά τυχερός ώστε να παίρνω το μετρό από σταθμό που δεν έχει κόσμο (Κορωπί) και το στριμώχνω κάτω από τη σχάρα αποσκευών. Επιπλέον δεν χρειάζεται να κάνω μετεπιβίβαση και τέλος κατεβαίνω σε σταθμό όπου ο κόσμος έχει πλέον αραιώσει (Κεραμεικός). Αν η διαδρομή μου ήταν διαφορετική, τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά και να είχα πρόβλημα…

  Εσύ ποια διαδρομή χρησιμοποιείς?

 70. Κώστας

  Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009 - 14:14:12

  Εγώ θα το παίρνω από την αφετηρία της κόκκινης γραμμής (τώρα Αγ.Αντώνης αργότερα Ανθούπολη),επομένως θα είναι σχετικά μειωμένος ο κόσμος εκεί. Κατευθύνομαι όμως προς Αεροδρόμιο, επομένως είμαι αναγκασμένος να αλλάξω γραμμή στο Συνταγμα.Αυτή την αλλαγή φοβάμαι κυρίως γιατί στη μπλε γραμμή και κυρίως σε αυτό το σταθμό γίνεται πανικός…Και δε ξέρω αν θα μπορώ πάντα να παίρνω συρμούς με χώρο αποσκευών(εκτός αν μόνο τέτοιοι πάνε Δουκίσσης Πλακεντίας γιατί εκεί θα κατεβαίνω)…Τι λέτε; Τεράστια διαδρομή;;;

 71. Βασίλης

  Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009 - 17:47:52

  Το καλό είναι ότι παίρνεις την κόκκινη από την αφετηρία, οπότε μπαίνεις άνετα. Το κακό είναι ότι στο Σύνταγμα γίνεται ο κακός χαμός όπως λες, ειδικά για το συρμό του Αεροδρομίου που περνάει κάθε 30 λεπτά. Επειδή όμως στο Σύνταγμα κατεβαίνει πολύς κόσμος από το μετρό, μπορείς με λίγη προσπάθεια να φτάσεις στις σχάρες και να το στριμώξεις (ή πίσω από την πλάτη των καθισμάτων, χωράει ίσα-ίσα). Στο γυρισμό φαντάζομαι ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα…

  Όλοι οι συρμοί που τερματίζουν Αεροδρόμιο έχουν τις σχάρες αποσκευών, οπότε μην ανησυχείς για αυτό.

 72. Κώστας

  Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009 - 19:54:58

  Τώρα χωράει δε χωράει,βολεύει δε βολεύει…ΤΟ ΠΗΡΑ!! Ένα ωραιότατο μαύρο Dahon Vitesse!!Θέλει λίγη προπόνηση για να μάθω δρόμους και λοιπά,αλλά είμαι σίγουρος ότι ένας έρωτας γεννήθηκε…:))))))
  Ευχαριστώ όλους για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις :D

 73. Σπύρος

  Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009 - 04:57:07

  Άντε, καλορίζικο. Είσαι κατασταλαγμένος όμως - Boardwalk, Roo και Speed μπήκαν στο μίξερ και… εγένετο Vitesse.

  Υποθέτω ότι στη δουλειά σου θα το βάζεις μέσα, έτσι; Μην ανησυχούμε για κλοπές από τώρα!

 74. Βασίλης

  Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009 - 12:09:27

  Καλορίζικο Κώστα και καλές βόλτες!

  Σπύρο & Κώστα, έχω φτιάξει ένα group στο Facebook για τους Έλληνες χρήστες Dahon: http://www.facebook.com/group.php?gid=291244855320

  Αν χρησιμοποιείτε Facebook ελπίζω να σας δω εκεί!

 75. Κώστας

  Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009 - 18:34:29

  Ευχαριστώ ευχαριστώ!Εγένετο Vitesse διότι η τσάντα el bolso δε μου άρεσε καθόλου και αποφάσισα τα εξτρά χρήματα που θα δινα γι αυτήν να τα δώσω για την ενσωματωμένη τρόμπα και το μαύρο φινίρισμα του vitesse :)))
  Ακόμα βέβαια δεν το έχω κυκλοφορήσει. Από βδομάδα ίσως…πρέπει να λύσω το θέμα της κλοπής…:)
  Για τη δουλειά πάντως Σπύρο είμαι κομπλέ,καθότι έχει κλειστό προαύλιο χώρο φυλασσόμενο…τις βόλτες στο θησείο σκέφτομαι. ΊΣως να το βάζω μέσα στην καφετέρια…χεχεχε

 76. Κώστας

  Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009 - 18:35:20

  Και ναι Βασίλη θα τα πούμε στο facebook…:))) ΠΟλύ καλή ιδέα το γκρουπάκι…:D

 77. gkourk

  Δευτέρα, Φεβρουαρίου 1, 2010 - 22:19:52

  Αγορασα ενα dahon mu sl απο το ebay την περασμενη εβδομαδα το ποδηλατο ηρθε και ειναι σε πολυ καλη κατασταση το μονο προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι οτι οταν διπλωνω τον σκελετο θελει αρκετη δυναμη ρυθμιζετε απο καπου αυτο ? διαβασα το manual ῾Οδηγίες ρύθμισης του συνδέσμου στον σκελετό῾αλλα δεν αλλαξε τιποτα πρεπει να φταιει το σημειο πανω στο σκελετο που ειναι σαν μεντεσες

 78. Σπύρος

  Κυριακή, Φεβρουαρίου 7, 2010 - 20:39:49

  Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο εκτός από τη ρύθμιση του σύνδεσμου στο σκελετό, όπως περιγράφει το manual. Έχει μια βίδα που ρυθμίζει το πόσο σφιχτό είναι το κλείδωμα και αν το ποδήλατο έχει μονταριστεί σχολαστικά, θα έχουν βάλει εκεί κάποια κόλλα σπειρωμάτων (loctite) για να μην απορρρυθμίζεται. Δεν είναι κακό να είναι σκληρός ο σύνδεσμός, αλλά βέβαια δεν μπορώ να ξέρω τι εννοείς λέγοντας ότι θέλει “αρκετή δύναμη”.

 79. horhebongo

  Δευτέρα, Μαρτίου 15, 2010 - 10:45:56

  test me brompton..:…καλό αλλά…

 80. horhebongo

  Δευτέρα, Μαρτίου 15, 2010 - 13:03:28

  Xαιρετώ όλους τους ποδηλάτες και ποδηλάτισσες–(ΗΡΩΕΣ,κυριολεκτικά,του αθηνα’ι’κού οδικού..φαρ ουέστ!)
  Δοκίμασα πρόσφατα ενα Βrompton..Oμορφο,στυλάτο,”ανοιγοκλείνει” όντως σε δευτερόλεπτα!…(Κινήθηκα Κηφισίας-Αλεξάνδρας-μετρό προς Χαλάνδρι-και μετά Χαλάνδρι-Παπάγου..Επόμενη μέρα Παπάγου-Ζωγράφου..).
  Παιδιά,τελικά..δεν έμεινα ικανοποιμένος!..Μου φαίνεται ιδανικό για μεγαλουπόλεις με..άπλα και υποδομές για ποδηλάτες αλλά για Αθήνα δύσκολο.Με κούρασε κάπως.. λόγω σέλας ,με το πάνω-κάτω στα πεζοδρόμια,αλλά και “νευρικό” κάπως με τις μικρές ρόδες..Βαρύ στη μεταφορά του..Επίσης,περίμενα να “δίνει” κάτι περισσότερο στις ανηφόρες..(Ποιά η σύγκριση άραγε,με τα αντίστοιχα Dahon;;–με 20άρες ρόδες..Είναι πιο ελαφριά;Aντέχουν στις “κόντρες” με τα πεζοδρόμια;Kουράζουν στα..γνωστά σημεία;).
  Τι ποδήλατο να πάρω τελικά;;;!!
  Είμαι νέος ποδηλάτης (η μάλλον “επανέρχομαι” μετά απο χρόνια!),συνεπώς με λίγη γνώση από τις νέες ποδηλατικές τεχνολογίες ..και ολίγον ψηλός (1,95 - βάρος 90 κιλά).
  Μήπως ένα απλά καλό mountain bike είναι τελικά μια καλή λύση για τις “ανωμαλίες” της Αθήνας;;
  Γνώμες από παλαιότερους και εμπειρότερους,δεκτές αλλά και απαραίτητες!….

 81. Δήμητρα

  Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010 - 13:06:03

  Καλημέρααα σε όλους!!

  προχτες μπήκα στο club των παθόντων!!! Αν είχα διαβάσει τη συζήτησή σας νωρίτερα ίσων να είχα γλιτώσει!!! Μου το πήραν μέσα από κλειστό υπόγειο πάρκινγκ πολυκατικοίας!Και το είχα και δεμένο…βεβαια εγώ φανταζόμουν ότι η μικροσκοπική αλυσιδούλα που το έδενα ήταν ασφαλεια…που να φανταστω ότι και το πέταλο ακόμα δεν κάνει και πολλα???Αλλά και πάλι ποιός να μπήκε μέσα εκεί?Πολύ οργάνωμένο μου φαίνεται!

  Τελοςπαντων….ίσως αυτό το συμβαν να με κάνει να το χρησιμοποιώ περισσότερο…………..το καινουργιο που σκέφτομαι να πάρω!!!!

  Και μπαίνω στο θέμα…..έγω σκεφτόμουν το esspreso! Μου αρέσει που (από τις φωτο τουλάχιστον γιατι ζωντανα δεν το έχω δει ακόμα) όταν είναι ανοιχτό μοιάζει πιο πολύ στα κανονικα.

  Ξέρει κανείς να μου πει για αυτό το μοντέλο ή και να με πείσει για κάτι μικρότερο? Μήπως έχει ακούσει κάποιος για προβλήματα που έβγαλε?

  Θα προσπαθήσω να το χρησημοποιώ για να επιστρέφω από τη δουλειά που σημαίνει…από το μοναστηράκι ως Ν.Ιωνία το πρωί τρένο και μετα επιστροφή με το ποδήλατο απο πατησίων.Ακουγεται λίγο επικίνδυνο?

  Ευχαριστώωωωωωωωωω

 82. Σπύρος

  Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010 - 23:30:34

  Γεια σου Δήμητρα - έστω και καθυστερημένα. Το club των παθόντων αριθμεί πάρα πολλά μέλη!

  Σχετικά με το Espresso, αν έχεις καταλήξει ότι χρειάζεσαι τροχούς 26′’ ιντσών σε ένα αναδιπλούμενο, είναι η πιο προσιτή λύση. Προσωπικά δεν το ξέρω το ποδήλατο - η μόνη μου επαφή ήταν προ καιρού όταν είχα οδηγήσει για 200 μέτρα ένα Espress που είχε μετατραπεί σε ηλεκτρικό από την αντιπροσωπεία της Dahon στο Μαρούσι.

  Αν πάντως σκοπεύεις να το μεταφέρεις σε ΜΜΕ, νομίζω ότι οι μικρότεροι τροχοί ( = μικρότερο μέγεθος διπλωμένου ποδηλάτου) θα σε βολέψουν πολύ περισσότερο. Υπάρχουν πολλά άρθρα στο internet για να σε πείσουν ότι οι μικρότεροι τροχοί δε συνιστούν κανένα σημαντικό συμβιβασμό σε επιδόσεις και άνεση - το αντίθετο σε πολλές περιπτώσεις.

  Η διαδρομή που περιγράφεις δεν είναι και η πιο ειδυλλιακή, αλλά πέραν αυτού, με τη δέουσα προσοχή που χρειάζεται στην πόλη, δε θα έχεις πρόβλημα - μάλλον θα χαίρεσαι το προσπέρασμα των σταματημένων αυτοκινήτων.

 83. Σπύρος

  Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010 - 23:38:22

  Γεια σου horhebongo. Για το Brompton έχω καθυστερήσει, αλλά ελπίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα ετοιμάσω την παρουσίασή μου, οπότε θα γράψω και τη δική μου γνώμη.

  Το “ιδανικό” ποδήλατο για την πόλη είναι βέβαια κάτι σχετικό. Αν σε κούρασε η σέλα του Brompton φερ’ ειπείν, υπάρχουν αρκετές επιλογές για να βελτιώσεις την κατάσταση. Αν οι σχέσεις των ταχυτήτων σε κούρασαν στις ανηφόρες, υπάρχει η λύση διαφορετικών σχέσεων (πιο χαμηλών) ή η λύση ενός MTB (με αλλαγή των ελαστικών όμως). Αν το βρήκες νευρικό λόγω μικρών τροχών, αναγκαστικά θα πρέπει να πας σε μεγαλύτερους - εγώ προσωπικά βρίσκω προτιμότερη τη νευρικότητα - αλλά και ευελιξία - που προσφέρουν.

  Αν πάλι επιζητάς μεγαλύτερη άνεση, μπορείς να δοκιμάσεις άλλα ελαστικά (πχ. Big Apple) ή κάποια λύση ανάρτησης.

  Όλα μαζί πάντως (και ελαφρύτερο και ικανότερο στις ανηφόρες και γρηγορότερο και ανθεκτικότερο για πάνω/κάτω στα πεζοδρόμια) το δυσκολεύουν το πράγμα!

  Πάντως βολικότερο ποδήλατο στη μεταφορά δε νομίζω ότι θα βρεις πλην ελαχίστων εκκεντρικών εξαιρέσεων τύπου Strida.

 84. horhebongo

  Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010 - 12:28:06

  *** Πρώτες εντυπώσεις ενός μελλοντικού..ΑΑ..(Αστικός Αναβάτης,κατά το Ανώνυμος Αλκοολικός!..Κορυφαία η έμπνευση του φίλου που ανακάλυψε τον όρο!..).
  *** Μετά την πρώτη εβδομάδα καθημερινής ποδηλασίας,για εμάς τους αρχάριους,εμφανίζεται σαφώς η πρώτη κούραση!..Στα πόδια σίγουρα,ίσως λίγο και στα χέρια,λόγω συνεχούς στήριξης..Είναι όμως καταπληκτική αυτή η καθημερινή γυμναστική,τόσο,που η οδήγηση στην Αθήνα μου φαίνεται ήδη,κάπως σαν..”ανωμαλία”!!…
  *** Κάποιο εφεδρικό ρούχο,κρίνεται απαραίτητο!..Ιδίως μετά από διαδρομές με συνεχόμενες ανηφοριές,φτάνεις στο προορισμό σου..στάζοντας στον ιδρώτα!
  *** Είναι μόνο δική μου εντύπωση,ότι σε κάποιους δρόμους–ανάλογα με την κίνηση,τις ταχύτητες,τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα–”συμφέρει” να κινούμαστε στο αντίθετο ρεύμα;;..!!..Στο δεξί ρεύμα,η αίσθηση των αυτοκινήτων που έρχονται απο πίσω,είναι ακόμα λίγο..επίφοβη!
  *** Φίλε Σπύρο,ευχαριστώ για το χρόνο σου και την γνώμη σου..
  Μάλλον ήμουν λίγο άδικος με το Brompton,ειδικά στο θέμα των ταχυτήτων..Μη έχοντας επαφή με την τεχνολογία του ποδήλατου–τώρα μαθαίνω σιγά-σιγά–περίμενα,κακώς,περισσότερα..Ξέχασα ότι το ποδήλατο και στις ανηφόρες,παραμένει..ποδήλατο και ουχί μηχανή!..Πάντως κάτι μεγαλύτερο μου χρειάζεται,ίσως και λόγω ύψους..(Τώρα δοκιμάζω ένα Mongoose,μεταχειρισμένο,δανεικό από φίλο..μπασκετμπολίστα!).
  *** Νομίζω πως τα θέματα της σέλας και του κράνους,είναι τα πρώτα και πολύ σημαντικά–ως θέματα υγείας και ασφάλειας–που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας νέος ποδηλατης.Υπάρχει άραγε,κάποιο μαγαζί εξειδικευμένο στίς σέλες και στα κράνη;;..

 85. Ηρα

  Παρασκευή, Απριλίου 2, 2010 - 16:35:49

  Geias sas paidia diavazw me poli endiaferon tis apopseis kai tis ebiries sas panw sto thema.endiaferome gia spasta podilata kai edw kai ligo kairo kanw mia erevna agoras sxetika me eteries , modela kai times.Vrika arketa deleastiko ena modelo tis Dahon DPM ECO (to pio oikonomiko mou evgale prosfata -280 E-)me genika xaraktiristika ta eksis: 20ara roda siderenios skeletos,6 taxitites kai alla.Paralila edw kai kairo xazeyw ena Strida pou to idietero tou design me exei kanei na to erwteftw..epsaksa gia leptomeries kai afto pou den diapistwsa einai an ta strida exoun taxitites kai an to timoni tou boreis na rithmistei sto analogo ypsos .An kapoios gnwrizei kai borei na me sumvoulepsei tha to ektimousa polu..eimai se dilima kai mia gnwmi tha voithouse .
  Eyxaristw polu paidia kai synexiste na grafete eidika emas ta koritsia mas voithate arketa nomizw.

 86. horhebongo

  Σαββάτο, Απριλίου 3, 2010 - 00:25:55

  *** Είναι…νύχτα,(σαφώς ο ήλιος δεν λάμπει..!..) και όχι μόνο πρέπει να φύγω,επιτέλους,για Πάσχα στο χωριό,αλλά δεν έχω ετοιμάσει τα πράγματά,κιόλας…
  *** Γι’αυτό στα γρήγορα,να πω για τις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ εντυπώσεις,από την πρώτη μου επίσκεψη στο Cyclist στην Μεσογείων.Και από περιβάλλον,φυσικά,αλλά κυρίως από την εξυπηρέτηση!!…Εμεινα μια ώρα–τουλάχιστον!–δοκίμασα και αγόρασα κράνος,δοκίμασα ποδήλατο,ρώτησα διάφορα…ο Αλέξανδρος,ένα από τα παιδιά του μαγαζιού,υπομονετικός και κυρίως..επεξηγηματικός!..
  *** (ΑΝ όλοι-γενικά-οι επαγγελματίες δούλευαν κάπως έτσι,μήπως θα είμασταν μια λίίίγο καλύτερη χώρα;;!!..).
  *** Γνώμες για το TREK 7100 ;..Μου φάνηκε αρκετά καλό–σε ολιγόλεπτη δοκιμή,βέβαια..
  *** ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!..Με λιγότερο αυτοκίνητο και περισσότερο ποδήλατο!..

 87. Σπύρος

  Σαββάτο, Απριλίου 10, 2010 - 03:57:07

  @Ηρα: Τα DTM είναι ποδήλατα που ανήκουν στην κατηγορία DLT (Dahon Licensed Technology). Μια χαρά τα βρίσκω.

  @horhebongo: Δεν έχω προσωπική άποψη για το Trek 7100, αλλά γενικά η φήμη της εταιρίας είναι πολύ καλή. Πάντως φαίνεται ότι δεν έχεις κατασταλλέξει στο τι ποδήλατο ακριβώς χρειάζεσαι. Το νέο Cyclist δεν το έχω επισκεφτεί, αλλά η εμπειρία μου από το κατάστημα της Βάρη είναι θετική. Είναι μια εταιρία που έχει δείξει μοντέρνο προφίλ και επενδύσει και στη σχέση της με τους πελάτες.

 88. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010 - 16:02:53

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!! ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΕΝΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΝTAΧΟΝ ΤΟ ECO 3! ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ..

 89. Δήμητρα

  Πέμπτη, Απριλίου 15, 2010 - 10:05:21

  Γεια σου Σπυρο!

  Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. Τελικά πήγα και είδα το Esspresso και απλά με την πρώτη ματιά αποφάσισα…ΟΧΙ!!!!! Δε μου άρεσε καθόλου. Σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι πολύ μεγάλο και ατσούμπαλο θα έλεγα! Και ο σκελοτός του πολύ λεπτός χωρίς κανένα στιλ. Αυτό που με κέρδισε με την πρώτη ματιά και στο οποίο θα καταλύξω είναι το BRIZA D7 με 24′’ τροχούς και κλείσιμο σαν τα κλασικά 20”.

  Ελπίζω να το αποκτήσω το ταχύτερο δυνατό!

  Θα σου πω σχόλια!!!

 90. Μιχάλης

  Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010 - 03:27:04

  Γειά σας παιδιά!Σκέφτομαι να πάρω κι εγώ ένα ποδήλατο DAHON και θα ήθελα τη βοήθειά σας!Αρχικά σκεφτόμουνα να πάρω με ρόδες 16 ιντσών αλλά βλέπω όλοι σας προτιμήσατε ποδήλατο με ρόδες 20 ιντσών!Μπορείτε να μου πείτε τι διαφορές υπάρχουν?Ανάμεσα απο boardwalk,Roo D7 και Vitesse D7 τι θα μου προτίνατε ως καλύτερη λύση?Και για να σας βοηθήσω να μου απαντήσετε θα ήθελα να σας πώ οτι είμαι απο Καρδίτσα πράγμα που σημαίνει ότι δεν φοβάμαι απο θέμα κλοπής διότι μένω σε μονοκατοικία και έχω άφθονο και ασφαλές χώρο για ποδήλατο κι επίσης πιο πολύ το θέλω για να κάνω τη βόλτα μου στο κέντρο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απο αυτοκίνητα διότι σχεδόν οι περισσότεροι δρόμοι έχουν και ποδηλατόδρομο και δεν θα χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνω πεζοδρόμια!Ελπίζω να μπορέσετε να με βοηθήσετε καθώς είναι λίγο δύσκολο να κατέβω στην αντιπροσωπεία της Αθήνας και να μην ξέρω κάποια βασικά πράγματα για τα ποδήλατα που ενδιαφέρομαι ν’ αγοράσω!Ελπίζω να μην σας κούρασα!Ευχαριστώ πολύ!

 91. Σπύρος

  Τρίτη, Απριλίου 20, 2010 - 11:46:21

  Γεια σου Μιχάλη. Σε γενικές γραμμές, οι τροχοί 20′’ συνιστούν κατά τη γνώμη μου ένα καλό συμβιβασμό ανάμεσα σε ένα ποδήλατο που δε δυσκολεύεται να ξεπερνά ανωμαλίες, να ανεβαίνει πεζοδρόμια κλπ, αλλά παραμένει ευέλικτο και όταν διπλώνει είναι αρκετά μικρό. Roo και Vitesse είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Το Boardwalk, σε αντίθεση με τα άλλα δύο, έχει σκελετό από κράμα χρωμιομολυβδενίου και όχι από αλουμίνιο.

  Δεν έχω καταλάβει πάντως γιατί ακριβώς θες αναδιπλούμενο. Αν δε χρειάζεται να το διπλώνεις για να το αποθηκεύσεις ή να το μεταφέρεις εύκολα με αυτοκίνητο ή με ΜΜΕ, γιατί δεν παίρνεις κάποιο συνηθισμένο ποδήλατο που θα είναι φτηνότερο και πιο εύκολα διαθέσιμο στην πόλη σου;

 92. Σπύρος

  Τρίτη, Απριλίου 20, 2010 - 11:54:22

  @Γιώργος: Η Dahon έχει πάρα πολλά μοντέλα που καλύπτουν τις ίδιες πάνω/κάτω ανάγκες. Στην κατηγορία του Eco 3 ας πούμε, υπάρχουν τα Boardwalk/Roo/Vitesse/Speed/Impulse D7, που έρχονται στην Ελλάδα. Σε αυτήν την κατηγορία όμως μοντέλο με την εμφάνισή του Eco και την καμπύλη του σκελετού δεν υπάρχει - πρέπει να ανέβεις στο Mu. Φυσικά μπορείς να το παραγγείλεις από Αγγλία ή Γερμανία, παίρνοντας το ρίσκο της μη κάλυψης από εγχώρια εγγύηση.

 93. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010 - 18:09:02

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΠΥΡΟ!!ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΑ ΣΠΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΨΑΧΝΩ ΚΑΤΙ ΦΘΗΝΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ, ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΣΤΑ ΕΞΗΣ 20′’ ΙΝΤΣΩΝ: 1) DTM ECO 2)VIVA KEY 3) E-ZONE 4) ECOSMO YVT060 5) ORIENT EASY STREET 6) MAGIS 260 SX
  ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ, ΘΑ ΣΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΩΝ..

 94. Μιχάλης

  Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010 - 03:20:25

  Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το vitesse σε μαύρο χρώμα και τώρα πήρα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία και μου είπανε ότι φέτος βγαίνει σε κόκκινο και σε μπλέ σκούρο!Δεν θέλω όμως να πάρω 2009 μοντέλο μόνο και μόνο για το χρώμα!Πιστεύω πως είναι καλύτερα να πάρω 2010 γιατί όλο και κάτι το παραπάνω θα έχει απο τεχνολογικής πλευράς,έστω και το παραμικρό!Όσο για την ερώτηση σου Σπύρο,θέλω να πάρω αναδιπλούμενο γιατί ώς πέρυσι η δουλειά μου ήτανε θεσσαλονίκη και ήθελα πάρα πολύ ένα ποδήλατο αλλά ήμουν 3ο όροφο χωρίς ασανσέρ και δεν μπορούσα να κουβαλάω ένα κανονικό ποδήλατο πάνω κάτω!Και πίστεψε με δεν είχα ιδέα για τα ποδήλατα dahon ή μάλλον γενικά για τα αναδιπλούμενα!Δεν το έψαξα ποτέ και τώρα που το ανακάλυψα κατάλαβα πόση ταλαιπωρία θα γλύτωνα!Εδώ Καρδίτσα δεν έχω πρόβλημα όπως είπα απο χώρο στο σπίτι αλλά μου είναι πολύ χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις!Οπότε απο Roo και Vitesse τι προτείνετε ώς καλύτερο?Υπάρχει κάποια διαφορά?Ευχαριστώ!

 95. Σπύρος

  Τρίτη, Απριλίου 27, 2010 - 14:55:49

  Όπως είπα και προηγουμένως, τα βρίσκω σχεδόν ίδια. Το Roo έχει λίγο χαμηλότερο οριζόντιο σωλήνα, που θεωρητικά κάνει το ανέβα/κατέβα πιο εύκολο, αλλά δεν είναι και σημαντικό πλεονέκτημα σε ποδήατο με μονό οριζόντιο σωλήνα. Μάλλον θα έπαιρνα το Vitesse γιατί είναι ομορφότερο…

 96. Σπύρος

  Τρίτη, Απριλίου 27, 2010 - 15:04:17

  @ Γιώργος: Δυστυχώς δεν τα ξέρω καθόλου τα περισσότερα από τα ποδήλατα που αναφέρεις. Το DTM Eco και μάλλον το ECOSMO YVT060, αν κρίνω από την αρίθμηση του μοντέλου που είναι ίδια με της Yeah!, είναι προφανώς DLT ποδήλατα (Dahon Licensed Technology), οπότε πρόκειται κατ’ ουσία για κάπως φθηνότερα ή παλαιότερης τεχνολογίας Dahon. Σε τι τιμές τα έχεις βρει; Η γνώμη μου είναι ότι η τιμή θα πρέπει να είναι αρκετά φτηνότερη από αυτή ενός “επωνύμου”¨ποδηλάτου για να δικαιολογήσει την αγορά.

 97. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010 - 13:36:43

  ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΤΙΜΗ 190ε, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΖΥΓΙΖΑΝ 16 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑ(ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ). ΕΤΣΙ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΑ ΤΟ DTM ECO ΜΕ 230ε, ΠΟΥ ΖΥΓΙΖΕΙ 13 ΚΙΛΑ. ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΧΑΡΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΑ, ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ! ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΔΟΥΝΙ,,ΚΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ..

 98. Δήμητρα

  Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010 - 14:47:44

  Καλημέρα!!!

  Το σκέφτηκα…το ξανασκέφτηκα…΄και τελικά αποφάσισα…..

  Έτσι από χτές πια καμαρώνω το δικό μου ποδηλατακι Dahon Vitesse!! Ειχα αποφασίσει το Briza το οποιο βρίσκω πανέμορφο αλλά….τελικά μάλλον δεν αξίζει ένα σπαστό σε τέτοιο μέγεθος αφού ουσιαστικά δεν χωράει στο αυτοκίνητο αλλά και στα ΜΜΕ (εκτώς ηλεκτρικού) θα είχα πρόβλημα. Έτσι αποφάσισα vitesse.

  Θα με δείτε λοιπόν μάλλον στο δρόμο μιας και έχω σκοπό να κάνω την απόσταση… Ν.Ιωνία-Κέντρο!!! Να δούμε πως θα πάει. Προς το παρόν πρέπει να πάρω…κορνα, φωτα και καλαθάκι.ε…και ισως κανα καθρεφτάκι…θα δείξει!!!!

  Ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας!

 99. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010 - 15:08:17

  ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,,ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ!! ΚΑΙ ΤΟ ΧΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ!! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΤΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΧΕΙ ΠΟΛΥ!! ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΤΟΥΠΟΛΗ-Α.ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΚΕΝΤΡΟ..ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ..

 100. Σπύρος

  Κυριακή, Μαΐου 2, 2010 - 11:19:46

  Δεν ξέρω για το Πετρούπολη - Α. Αντώνιος - Κέντρο, αλλά το Ν. Ιωνία - Κέντρο θα αναδείξει όλα τα πλεονεκτήματα του σπαστού - με το που κουράζεσαι μπαίνεις στον ηλεκτρικό και όλα είναι ευκολότερα :) (ναι, και το “κανονικό” ποδήλατο μπαίνει στον ηλεκτρικό, αλλά άλλη είναι η ευκολία του σπαστού).

  Φώτα και κράνος είναι απαραίτητα. Το καλάθι (ή άλλος τρόπος μεταφοράς πραγμάτων) είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο. Για κόρνα και καθρεφτάκι δεν είμαι σίγουρος. Υπάρχουν πάντως εξαιρετικά δυνατές κόρνες για ποδήλατα, που δουλεύουν με πεπιεσμένο αέρα, αν αυτό σε κάνει να νιώθεις ασφαλέστερη. τα ποδηλατικά καθρεφτάκια μου φαίνονται είτε πολύ μεγάλα (που ίσως να δημιουργούν και πρόβλημα στην αναδίπλωση), είτε πολύ μικρά για να είναι χρήσιμα (ιδίως αν λάβεις υπόψη και τους κραδασμούς του δρόμου, που κάνουν ένα μικρό καθρεφτάκι κουραστικό). Υπάρχει και η λύση του ενσωματωμένου στο κράνος καθρέφτη, αλλά σε κάνει να φαίνεσαι λίγο σαν εξωγήινος…

  Καλές βόλτες.

 101. JuDy

  Τετάρτη, Μαΐου 5, 2010 - 17:11:04

  Καλησπερα, ειμαι και γω τωρα σε αναζητηση σπαστου ποδηλατου και με οσα εχω διαβασει ψηνομαι για το Dahon Boardwalk D7, μετα από τοσα χρονια συμβιωσεις μαζι του εχεις μετανιωσει για την επιλογης σου ; Θα αγοραζες κατι άλλο ή εισαι απολυτα ικανοποιημενος για την επιλογη σου; Βασικα θελω κατι φθηνο , χωρις όμως να είναι και επικινδυνο , γιατι όπως και να χει τα σπαστα τα φοβαμαι λιγακι σε συγκριση με τα συμβατικα ποδηλατα για το να μην μου διπλωσουν στην μεση ή μου μεινει κανα τιμονι στο χερι :D Για τα DTM τι αποψη εχεις ;

 102. Σπύρος

  Πέμπτη, Μαΐου 6, 2010 - 10:01:36

  Δεν έχω επ’ουδενί μετανιώσει για την αγορά του Boardwalk - το αντίθετο. Μου έχει φανεί πάρα πολύ χρήσιμο και έχει αποδειχθεί και πολύ αξιόπιστο. Έχω εκπεφρασμένα παράπονα για την ποιότητα των πεταλιών και το ποδήλατο έχει ίσως μεγαλύτερη ευκαμψία από τη βέλτιση, αλλά σε σχέση τιμής προς απόδοση δε νομίζω ότι θα μπορούσα να είχα πάρει κάτι καλύτερο, χωρίς προφανώς να έχω γνώση και από όλες τις επιλογές που μου προσφέρει η αγορά.

  Μου αρέσει πολύ το Speed P8 αλλά είμαι βέβαιος ότι το κατά 30% μεγαλύτερο κόστος του από το Boardwalk δε θα ανταποκρίνεται και σε ένα κατά 30% καλύτερο ποδήλατο (και τι σημαίνει “καλύτερο ποδήλατο” άλλωστε;). Προφανώς βέβαια αγορές που εμπεριέχουν και στοιχείο προσωπικής ευχαρίστησης δεν μπαίνουν έτσι εύκολα στο ζύγι. Από αυτήν την άποψη, αν έπαιρνα τώρα αναδιπλούμενο Dahon και είχα τα αντίστοιχα χρήματα, θα πήγαινα σε Speed P8 ή σε Mu P8.

  Νομίζω ότι ο φόβος “μη διπλώσει το ποδήλατο στο δρόμο” είναι εντελώς αβάσιμος - κάποτε είχα κατέβει τη Συγγρού ξεχνώντας να βάλω την ασφάλεις του κουμπώματος του σκελετού (και μετά λέμε ότι τα κακά αυτοκίνητα φταίνε που σκοτωνόμαστε…), χωρίς να διπλώσει το ποδήλατο.

  Τα DTM είναι κατ’ ουσία φτηνά Dahon. Πλέον έχω την αίσθηση, βλέποντας στο dahon.gr, ότι σε αντίστοιχο κόστος είναι και τα Dahon Eco 2 και 3, που έχουν αντικαταστήσει το Boardwalk ως τα φτηνότερα Dahon.

 103. JuDy

  Πέμπτη, Μαΐου 6, 2010 - 13:00:52

  Ενθαρρυντικά τα όσα διαβάζω λοιπόν, θα πάω μια βόλτα να τα δω και από κοντά και να κάνω μια βόλτα να μου φύγει η κάψα. Είμαι ανάμεσα σε 3 μοντέλα, το πιο φθηνό το Eco 2, το Boardwalk και το Roo , βέβαια η τσέπη μου αντέχει το eco 2 και με δυσκολία για το Boardwalk αλλά θα δούμε τι θα δείξει το test ride :P
  Ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την εγγύηση, τι ακριβώς παίζει ; Στο site της Dahon, αναφέρουν πως ισχύει για 5 χρόνια και αργότερα μπορείς να το κάνεις εφ’ όρου ζωής δηλώνοντας το ηλεκτρονικά, καλά έως εδώ, αναφέρουν ακόμη πως η αξίωση της εγγύησης πρέπει να γίνει από το κατάστημα που αγοράστηκε, π.χ. αν εγώ ζω στην Αθηνά και αγοράσω το ποδήλατο από ηλεκτρονικό κατάστημα στην Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να το πάω εκεί αν πάθει κάτι ; Δεν μπορώ να πάω στην Αντιπροσωπεία ;
  Και κάτι τελευταίο και αφελές :D Χρειάζεται να κάνεις κάποια συγκεκριμένη συντήρηση στο ποδήλατο κάθε τόσο για να ισχύει η εγγύηση ;

 104. Σπύρος

  Πέμπτη, Μαΐου 6, 2010 - 13:40:09

  Η 5ετής (ή εφ’ όρου ζωής κατόπιν ηλεκτρονικής δήλωσης) εγγύηση αν δεν κάνω λάθος αφορά το σκελετό, όχι όλα τα περιφερειακά, επομένως δεν τίθεται ζήτημα συντήρησης. Ε, προφανώς αν το ποδήλατο πέσει από το μπαλκόνι και ο σκελετός χαλάσει, δεν καλύπτεται…

  Νομίζω ότι ο όρος “η αξίωση να γίνει από το κατάστημα που αγοράστηκε το ποδήλατο” αναφέρεται σε σχεση με τις αγορές από εξωτερικό, αλλά καλύτερα να ρωτήσεις τους ίδιους.

 105. JuDy

  Πέμπτη, Μαΐου 6, 2010 - 14:51:50

  Σ’ ευχαριστώ Σπύρο, από βδομάδα θα πάω να τους ρίξω μια μάτια και μετά βουρ στην έρευνα αγοράς για καλύτερη τιμή ;) Καλό απόγευμα .

 106. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Παρασκευή, Μαΐου 7, 2010 - 19:48:29

  JUDY,ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ:ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΠΗΡΑ ΤΟ DTM ECO 60(ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΗΛΑΔΗ)! ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ! ΕΙΝΑΙ 13 ΚΙΛΑ(ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΕΙ ΒΑΡΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ), ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ..ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ 230 ΕΥΡΩ, ΟΠΟΤΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ..

 107. VICKY

  Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010 - 22:06:09

  το eco 2 εχει κυκλοφορησει?πηγα ρωτησα σημερα σε καποιο καταστημα θεσ/νικη, και μου ειπαν οχι!!!!δεν ξερω ομως αν ο πωλητης ηθελε να μου πασαρει αυτο που ειχε διαθεσιμο, κατι πιο ακριβο.Μ ενδιαφερει πολυ το eco 2 και η τιμη του προσιτη.

 108. panagiotis

  Τρίτη, Μαΐου 11, 2010 - 14:11:48

  @Vicky: Το eco2 και eco3 μου είπαν σε 4 καταστήματα της Θεσσαλονίκης ότι θα τα παραλάβουν στα τέλη Μαϊου. Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς αν τα ecosmo είναι αξιόπιστα καθώς είναι και πιο προσιτά στη τιμή.

 109. VICKY

  Τρίτη, Μαΐου 11, 2010 - 15:15:25

  Σευχαριστω panagioti!!Υπομονη λοιπον εως τελη Μαιου!!!

 110. Δήμητρα

  Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010 - 15:32:03

  3 εβδομαδες περίπου που βολταρω με το Dahon vitesse που αγόρασα.
  Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που πάω κάπου ενθουσιάζομαι ακόμα περισσότερο! Μου φαινεται πολύ λειτουργικό, και αν εξαιρέσεις τις λακούβες και τα πεζοδρόμια που σύγουρα οι μικρες ρόδες χάνουν λίγο κατα τα άλλα οι ροδες αυτές δεν νομίζω ότι έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις μεγάλες. Το μέσα έξω στα ΜΜΕ πανέυκολο και το μαζεμα πραγματικά γίνεται σε δευτερόλεπτα. σχάρα δεν έχω βάλει ακόμα αλλά σίγουρα χρειάζεται. οι τσάντα στην πλάτη σε ιδρώνει πολύ. Η διαδρομή Ν. ιωνία-κέντρο μέσω πατησίων βγαίνει πολύ εύκολα. Και αυτό που κατάλαβα από την πρώτη στιγμή είναι ότι ο μεγαλίτερος κίνδυνος δεν είναι τα αυτοκίνητα.Είναι οι πεζοί που πετάγονται από το πουθενά και σε βλεπουν και απλά σε αγνοούν. Επίσης…το οδήγημα ποδηλάτου στην δεξιά πλευρα του δρόμου ακρη άκρη είναι πολύ επικίνδυνο λόγω των πολλών πολλών λακουβων αλλά και κυρίως των πεζών. την τελευταια φορά ήταν ένας που κράταγε κάτι σαν κεραία που έξεχε στη μέση του δρόμου. κόντεψα να τη φάω στη μούρη. Πάντως με το ποδήλατο πάω πιο γρήγορα σπίτι μου σε σχεση με αυτοκίνητο ή τραίνο. αυτό είναι το σημαντικότερο!

 111. Σπύρος

  Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010 - 13:05:45

  Πολλοί πεζοί είναι εκπαιδευμένοι να κινούνται με το αυτί και αθόρυβα οχήματα τους αιφνδιάζουν (και τα αιφνιδιάζουν οι ίδιοι!).

  Ποτέ ποτέ ποτέ δεν πηγαίνουμε τέρμα δεξιά. Εκεί πάνε τα σπασμένα τζάμια από διάφορα τρακαρίσματα, εκεί είναι οι σχάρες των υπονόμων, εκεί είναι τα παρκαρισμένα από τα οποία πετάγονται πεζοί, εκεί παραμονεύουν πόρτες για να ανοίξουν τη στιγμή που περνάμε… Επίσης αν είσαι τέρμα δεξιά δεν έχεις περιθώριου ελιγμού προς τα δεξιά αν παραστεί ανάγκη.

  Το ποδήλατο είναι όχημα. Κινείται κατα βάση καταλαμβάνοντας τη λωρίδα του και κατά το δοκούν, με γνώμονα πρώτα την ασφάλειά του και μετά τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, μπορεί να πηγαίνει προσωρινά προς την άκρη του οδοστρώματος.

 112. JuDy

  Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010 - 20:42:41

  Γιώργο, το DTM έχει καμιά εγγύηση ;

 113. VICKY

  Κυριακή, Μαΐου 16, 2010 - 10:16:18

  με την αγορα ενος boardwalk ,τι αξεσουαρ πιστευετε οτι ειναι απαραιτητα?ευχαριστω προκαταβολικα!

 114. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Κυριακή, Μαΐου 16, 2010 - 12:22:27

  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΓΓΥΗΣΗ,,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ!!

 115. Σπύρος

  Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010 - 09:41:06

  @Vicky: Φώτα, κράνος και κλειδαριά (κατά προτίμηση πέταλο) είναι μια καλή αρχή. Από εκεί και πέρα, βλέπεις τη χρήση και κρίνεις. Για παράδειγμα, αν κινείσαι στη βροχή, θες κάποιο αδιάβροχο. Μπορεί επίσης να χρειαστείς σχάρα ή κάποιο άλλο τρόπο ανάρτησης τσάντας, σακιδίου κλπ. Για αρχή θα συνιστούσα να περιοριστείς στα πρώτα. Δες και την εγγραφή για τα αξεσουάρ του Boardwalk στο blog.

 116. VICKY

  Τρίτη, Μαΐου 18, 2010 - 15:14:26

  ευχαριστω πολυ , Σπυρο!θα ξεκινησω με τα βασικα και μετα βλεπω στην πορεια!!!

 117. Κωστας

  Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010 - 07:46:52

  Καλημερα σε ολους. Πρωτη φορά ποσταρω αν και σας διαβαζω αρκετες μερες τωρα. Συγχαρητηρια για το αρθρο. Δουλευω επαρχια και χρειαζομουν ενα ποδηλατο για να μπορω να το παρνω μαζι στο κτελ και στο μετρο ωστε να καταργησω το αυτοκινητο. Δε χρειαζεται φυσικα να αναφέρω τι μεγάλη οικονομικη ανακουφιση θα ηταν αυτο γλυτώνοντας με το αυτοκινητο πάνω απο 100 κλμ τη μερα που εκανα εως τωρα. Τελικα κατεληξα εδω και 2 βδομαδες στο Boardwalk. Οι εντυπώσεις πάρα πολύ καλές σε ότι αφορά τη φορητότητα. Επίσης είδα άμεσα “λεφτά στην τσέπη”. Σε λιγότερο απο 2 μήνες θα έχω κάνει απόσβεση το κόστος του. Το μόνο αρνητικό είναι οτι , λόγω του οτι ήμουν και αγύμναστος, το βρήκα λίγο κουραστικό. Νοιώθω και κάποια παραπάνω πίεση στα γόνατα. Φυσικά το πηγαίνω χαλαρά και είμαι τυχερός γιατί οι δρόμοι που κινούμαι δεν έχουν ανηφόρες. Καλύπτω περίπου 8 κλμ τη μέρα συνολικά. Ήθελα να ρωτήσω εαν ξέρει κανείς μήπως μπορώ να πάρω ένα πιο ψηλό παλουκόσελο για να ελαττώσω τις πιέσεις στα γόνατα.
  Ευχαριστώ . Καλή συνέχεια σε όλους

 118. Σπύρος

  Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010 - 10:53:50

  Γεια σου Κώστα. Με λίγη επιμονή νομίζω ότι η κούραση σε λίγο καιρό θα είναι παρελθόν.

  Δεν έχω κατά νού αν βγαίνει μακρύτερο παλουκόσελο. Να υποθέσω ότι είσαι πάνω από 1.90 για να έχεις τέτοιο πρόβλημα. Δυστυχώς τα σπαστά με μικρές ρόδες δεν προσφέρουν πολλές εναλλακτικές στο ζήτημα “εργονομία”. Θα τολμήσω να πω ότι ψηλότερο παλουκόσελο θα επιβαρύνει ούτως ή άλλως το κομμάτι σου σκελετού στο οποίο εισέρχεται - ίσως να είναι και επικίνδυνο. Απ’ την άλλη βέβαια τα Brompton προσφέρουν τέτοια δυνατότητα, οπότε ίσως να ισχύει και για τα Dahon. Καλύτερα να επικοινωνήσεις με την αντιπροσωπεία.

 119. ΝΙΚΟΣ

  Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010 - 13:48:35

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ.
  ΕΙΜΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΟΛΕΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ DAHON VITESSE D 7.ΤΟ ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΤΟ ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΣΧΟΛΑΩ ΤΟ ΤΣΑΚΩΝΩ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ “ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ”

 120. Σπύρος

  Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010 - 15:40:10

  Καλως ήρθατε! Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω δύο ερωτήσεις:
  1) Όταν αναφέρεστε σε “υπηρεσιακούς” λόγους, τι εννοείτε; Προωθείτε από τον ΗΣΑΠ η χρήση ποδηλάτων από το προσωπικό;
  2) Τελικά, η επιβίβαση αναδιπλούμενων ποδηλάτων στα τρόλλευ (και λεωφορεία αν ξέρετε), επιτρέπετε βάσει των οδηγιών που έχετε; Υπάρχει συγκεκριμένη εγκύκλιος για τα αναδιπλούμενα ποδήλατα ή επαφίεται στην κρίση του οδηγού;

 121. ΝΙΚΟΣ

  Παρασκευή, Μαΐου 21, 2010 - 13:03:54

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ.ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ.
  ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ.ΑΠΛΩΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΛΥΣΗ
  ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΣΤΟ ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ SITE THΣ DAHON ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.
  ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ .ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ (ΤΡΟΛΛΕΥ) ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΧΟΛΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΣΧΟΛΑΣΩ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΓΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΜΟΥ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ.ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΥΟ ΠΡΟΚΑΤΗΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ “ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ” ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ.

 122. Βασίλης

  Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010 - 15:29:28

  Καλησπέρα Νίκο,

  χάρηκα πολύ που διάβασα τα μηνύματά σου! Φαντάζομαι ότι θα είσαι από τους οδηγούς που δεν έχουν πρόβλημα με την επιβίβαση σπαστών ποδηλάτων στα τρόλλεϋ ;-)

  Να ρωτήσω απλά από περιέργεια, πού αποθηκεύεις το Dahon σου την ώρα που οδηγείς??

 123. ΝΙΚΟΣ

  Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010 - 21:48:23

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΑΣΙΛΗ.
  ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ (EL BOLSO) KAI TO KΡΕΜΑΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΓΑΝΤΖΟΣ(ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ).
  ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΤΟ ΤΡΟΛΛΕΥ.
  ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΠΑΣΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΑΡΚΕΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΜΕΝΑ .ΒΛΕΠΕ ΤΣΑΝΤΑ EL BOLSO.

 124. JuDy

  Σαββάτο, Μαΐου 29, 2010 - 16:26:41

  Τελικα πηγα στην αντιπροσωπεια, αλλα δυστυχως το boardwalk δεν υπηρχε, εκανα ενα test ride με το vitesse και καταενθουσιαστηκα, τοσο ελαφρυ και ιδιαιτερο στο τροπο οδηγησης. Θα περιμενω μεχρι να κυκλοφορησουν τα πιο οικονομικα μοντελα, Eco 2 & Eco 3 για να τα καβαλησω και αυτα. Μεγαλο μπερδεμα, τωρα που το πηρα ζεστα εχω 3 με 4 μοντελα στο μυαλο μου :D

 125. Σπύρος

  Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010 - 12:34:01

  @Judy: Η γνώμη μου είναι ότι οι όποιες διαφορές των ποδηλάτων που σκέφτεσαι είναι τόσο μικρές, που δεν αξίζει να σκοτίζεσαι για να βρεις το “καλύτερο”.

 126. JuDy

  Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010 - 15:52:08

  @ Σπύρος, εχεις δικιο. Η αληθεια ειναι πως ειμαι μεταξυ του eco 2 ως του πιο φθηνου που μ’αρεσει και το σχεδιο του σκελετου του επειδη κανει καμπυλη, βεβαια ειναι απλο, χωρις πολλα πολλα και δεν ξερω αν αξιζει την διαφορα απο το Boardwalk και το Speed, απο την αλλη, θα ειναι το πρωτο μου σπαστο και ισως να το αλλαξω καποια στιγμη σε κατι καλυτερο και θα εχω ηδη σχηματισει μια αποψη για το τι θελω και τι οχι.
  Εσυ πως το βλεπεις το eco 2; Δυστυχως δεν εχει κυκλοφορησει ακομα και δεν το εχω δει απο κοντα, ουτε εχω διαβασει reviews

 127. JuDy

  Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010 - 15:54:17

  Σπύρο *, χωρις το ς :D

 128. Σπύρος

  Τρίτη, Ιουνίου 1, 2010 - 11:30:48

  Χωρίς να έχω δει τα Eco 2 & 3 από κοντά, βάσει των χαρακτηριστικών τους, η γνώμη μου είναι ότι η διαφορά τιμής Eco 3 και Boardwalk είναι ιδιαίτερα μικρή και θα προτιμούσα το Boardwalk, λόγω και μιας προτίμησης σε σκελετούς CroMo. Το Eco 2 είναι εντυπωσιακά φτηνό χωρίς να είναι αισθητά βαρύτερο από το Eco 3. Το ντεραγιέ του δεν είναι και σούπερ.

 129. Κωστας

  Τρίτη, Ιουνίου 1, 2010 - 13:33:27

  Καλημερα σε όλους και πάλι και Σπύρο ευχαριστώ για την απάντηση στο πρώτο ποστ μου.

  Ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα. Όπως σας είχα πει μεταφέρω το dahon μου με ΚΤΕΛ και μέχρι στιγμής δεν μου έχει ζητήσει κανείς να πληρώνω παραπάνω χρήματα.

  Τους πήρα τηλέφωνο για λεπτομέρειες χρέωσης στα κτελ αλλά συνεχώς με παραπέμπουν σε ένα άλλο τηλέφωνο που δεν το σηκώνει κανείς. Τους έστειλα και email και περιμένω ακόμα απάντηση. Έναν εισπράκτορα που ρώτησα δεν ήταν και τόσο σίγουρος και μου είπε οτι εκείνος δε θα με χρέωνε αλλά κάποιος άλλος ίσως..! ).

  Πιστεύω οτι είναι θέμα χρόνου κάποιος εισπράκτορας να θέλει να με χρεώσει για τη μεταφορά του ποδηλάτου, και θα ήθελα να ρωτήσω εάν το έχει ψάξει και αντιμετωπίσει κανείς άλλος και πόσο τελικά είναι άραγε το κόστος, ώστε να είμαι προετοιμασμένος .

  Παίζει ρόλο και η απόσταση βέβαια αλλά εγώ μετακινούμαι πάντα εντός Αττικής, μέχρι 50 χλμετρα.

  Αυτά. Ευχαριστώ και πάλι

 130. JuDy

  Τρίτη, Ιουνίου 1, 2010 - 16:50:25

  Ειμαι αναμεσα σε eco 2 και boardwalk , μ’ αρεσε και το speed αλλα δεν με τρελενει το φετινο χρωματακι :) Αναμενω το eco 2 να εμφανιστει στην Αθηναικη αγορα.

 131. nina rem

  Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2011 - 10:22:31

  Καλημέρα σε όλους..απο εχθές το πρωί διαβάζω τις αναρτήσεις του υπέροχου αυτού blog (αν ειναι αντιπροσωπευτικός ο όρος). Εχω “ρουφήξει” τα πάντα, πληροφορίες, φωτογραφίες και σχόλια και κάπου σε όλη αυτή την δύνη, ξέχασα για ποιόν λόγο μπήκα αρχικά. Έχω προβληματιστεί πολύ η αλήθεια είναι με την επικείμενη αγορά του ποδηλάτου μου. Ήξερα από την αρχή οτι θέλω σπαστό για πολλούς λόγους όπως για παράδειγμα το γεγονός οτι δεν έχω χώρο φύλαξης ενός κανονικού ποδηλάτου και μένω στον 2ο όροφο χωρίς ανσανσέρ…το σπαστό θα το έβαζα σε μια βαλίτσα και θα το έπαιρνα ακόμα και στις διακοπές μου και πολλούς άλλους λόγους.
  Και ξαφνικά βρίσκομαι μπροστά σε δίλημμα….ποιό να διαλέξω????????
  Αρχικά μου άρεσε υπερβολικά πολύ το Ciao D5 της Dahon αλλά η τιμή του είναι λίγο τσιμπημένη (689) και εγώ έχω ήδη βάλει το όριο των 500 ευρώ και αυτό με ζόρι…
  Κατόπιν, πηγαίνοντας σε κάποιο επίσημο και προτινόμενο απο το site της Dahon, κατάστημα, μαζί με τον υπεύθυνο είδαμε οτι το Roo D7 είναι μια καλή επιλογή μετά το Ciao D5. Όμως γνώσεις δεν έχω και δεν θέλω να πάρω κάτι που τελικά θα με δυσκολέψει αντί να μου λύσει τα χέρια, γιατί μέχρι στιγμής τα επιλέγω βάση αισθητικής.

  Τί να κάνω?????

 132. Σπύρος

  Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2011 - 10:47:23

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  Όσον αφορά την επιλογή ποδηλάτου, όλα τα σπαστά 20′’ της Dahon είναι κατά τη γνωμη μου παραλλαγές στην ίδια ιδέα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση ένα να σε ενθουσιάσει και ένα άλλο να σε απογοητεύσει.

  Το Ciao είναι πληρέστερο και καλύτερο από πλευράς εξοπλισμού, αλλά είναι και πιο βαρύ από το Roo. Αν πρόκειται να το κουβαλάς σε σκάλες, ίσως τα παραπάνω βάρος να σε επιβαρύνει.

  Από εκεί και πέρα, μπορείς να “κατέβεις” και σε επιλογές όπως το Boardwalk, ώστε στο budget σου να χωρέσεις και απαραίτητα περιφερειακά, όπως φώτα, κράνος και κάποιο πέταλο (όπως και να’ναι, κάποια στιγμή θα το δέσεις έξω).

  Καλά ψώνια!

 133. Σάββας

  Τρίτη, Ιουνίου 28, 2011 - 16:56:20

  Καλησπέρα. Πριν λίγο καιρό διάβασα το post αυτό και όοοολα τα σχόλια μέχρι τελευταίας λέξης, στην αναζήτησή μου για reviews σπαστών ποδηλάτων. Τελικά κατέληξα κι εγώ σε ένα Dahon Boardwalk και μέχρι στιγμής είμαι πολύ ικανοποιημένος με την επιλογή μου.
  Θέλω μια ερώτηση να σου κάνω, γιατί έχω ένα μικρό προβληματάκι με τη σέλα, παρ’όλο που απ’ ότι είδα έχεις αλλάξει, λέω μήπως μπορείς να με βοηθήσεις. Η σέλα του boardwalk είναι η Biologic Como, η οποία με ένα παξιμάδι βιδώνει (με allen key) στη θέση και κλίση που ακριβώς θες. Έλα όμως που όσο σφιχτά και να το βιδώσω, αυτό μετά από μία σύντομη βόλτα χαλαρώνει και η σέλα παίζει και θέλει πάλι σφίξημο!
  Ξέρεις (εσύ ή κάποιος άλλος) αν μπορώ να κάνω κάτι; Είχες αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων, καθώς και όλους για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσαν μέσω αυτού του post.

 134. Σπύρος

  Δευτέρα, Ιουλίου 4, 2011 - 09:48:04

  Σχεδόν όλες οι σύγχρονες σέλες στηρίζονται με τον ίδιο τρόπο - οι ράγες της σέλας μπαίνουν ανάμεσα στη βάση που έχει το παλουκόσελο και σε ένα μεταλικό στήριγμα που κουμπώνει πάνω από τις ράγες - η όλη κατασκευή ασφαλίζεται με μια βίδα allen.

  Ο μόνος τρόπος που υποθέτω ότι μπορεί να συμβεί αυτό που περιγράφεις είναι να μην τοποθετηθεί σωστά το στήριγμα που κουμπώνει πάνω από τις ράγες, με αποτέλεσμα η βίδα να μην το σφίγγει επαρκώς.

  Σε κάθε περίπτωση, αν δεν τα καταφέρεις, μια βόλτα σε έναν ποδηλατά θα δώσει λύση, χωρίς καμία χρέωση φαντάζομαι.

 135. nina rem

  Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011 - 12:51:52

  Επέστρεψα και τελικά κατέληξα να πάρω Dahon Boardwalk επειδή κατάλαβα πόσο δίκιο έχεις Σπύρο!!!! Αν και δεν έχω καταφέρει ακόμα να πάω να το αγοράσω, υποχρεώσεις…..αλλά νομίζω είναι θέμα ημερών! Κάπου διάβασα οτι είμαστε αρκετούτσικοι με σπαστά..μήπως θα έπρεπε να βρεθούμε κάποια στιγμή (αφου πάρω κι εγώ το δικό μου,χιχιχιχι) και να γνωριστούμε και να μας θαυμάσουν με τα ωραία μας ποδηλατάκια;;; Να πάμε χαλαρά κι οχι σαν τους τρελλούς για να αποδείξουμε οτι μπορούμε να κάνουμε χιλιόμετρα. Ισως να έχουμε κάποιοι απο εμάς στην γειτονιά μας DAHONIANS ή οτι άλλο και θα ήταν ωραίο να μοιραζόμαστε αραιά και που εμπειρίες ή και κοινές βόλτες!!
  Αν δεν τα καταφέρουμε….που ξέρετε…μπορεί να βρεθούμε στον δρόμο τυχαία και να κουδουνίσουμε!!!

 136. Σπύρος

  Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2011 - 11:21:22

  Άντε, καλορίζικο!

  Είναι πάρα πολλά τα σπαστά και κυρίως τα Dahon που κυκλοφορούν. Προσωπικά μου φαίνεται λίγο σαχλαμάρα να διαφοροποιούνται οι κάτοχοι μιας κατηγορίας ποδηλάτων - στο κάτω κάτω, όπως έχω γράψει και παλιότερα, με ό,τι ποδήλατο και να κινούμαι στην Αθήνα, με την ίδια ταχύτητα πάω. Η πόλη και ο ευατός μας ορίζει την κίνησή, όχι το ποδήλατο.

  Πάντως, διοργανώνονται και βολτούλες για σπαστά. Πλάκα έχουν, από αισθητικής απόψεως. Αν βιαστείς, ίσως να προλάβεις και μια παραλιακή βολτούλα για μπάνιο αυτές τις μέρες, που πήρε το μάτι μου στο podilates.gr

 137. Nik

  Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 5, 2011 - 15:07:52

  Γεια χαρα διαβασα ολα τα παραπανω σχολια μιας και ενδιαφερομαι και εγω να αγορασω ενα σπαστο για να πηγαινοερχοναι στην δουλια .Δεν εχω μεγαλη διαδρομη 700 μετρα μεχρι τον σταθμο του μετρο της Δαφνης επιβιβαση αλλαγη γραμμης στο Συνταγμα επιβιβαση στην γραμμη για Αεροδρομιο αποβιβαση στον σταθμο της Καντζας και μετα 2.6 χιλ. μεχρι την δουλια , και επιστροφη.
  Η πρωτη ερωτηση που εχω ειναι η εξης μιας και δουλευω με βαρδιες ποιες ωρες ειναι ο”δυσκολες” για επιβιβαση αποβιβαση στο μετρο?
  Επισης ενδιαφερομαι για την αγορα ενος Dahon Speed D7 αλλα μιας και δεν θα κανω και την “τρελλη” διαδρομη και δεν εχω ιδιαιτερες απαιτησεις η μαλλον δεν ειναι σε θεση να αξιολογησω τις διαφορες θα ηθελα και την γνωμη σας και για το Dahon Eco C7 αν γνωρισει καποιος περισοτερο τι του λειπει η τι ειναι χαμηλοτερης ποιοτητας και υπαρχει αυτη η διαφορα τιμης .
  Ευχαριστω εκ των προτερων Νικος

 138. Σπύρος

  Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 7, 2011 - 14:37:34

  Σε ώρες που στριμώχνεσαι για να μπεις στο μετρό ως απλός επιβάτης, προφανώς η μεταφορά και ενός σχετικά ογκώδους, βρώμικου (από τις ρόδες) και σκληρού αντικειμένου είναι λίγο προβληματική.

  Στα χαμηλά επίπεδα τιμής, οι διαφορές των μοντέλων κατά τη γνώμη μου παίζουν ρόλο. Από τον ίδιο κατασκευαστή, ένα μοντέλο των 400 ευρώ και ένα των 300 έχουν διαφορές. Όσο η τιμή και η ποιότητα ανεβαίνει, τόσο πιο δυσθεώρητες είναι, τουλάχιστον στο δικό μου μάτι.

  Το Speed D7 είναι ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο ποδήλατο. Αν θες να περιορίσεις λίγο την τιμή, κατέβα και στο Boardwalk. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση που περιγράφεις (7 χιλιόμετρα τη μέρα) γίνεται με οποιοδήποτα ποδήλατο.

 139. &#19968;&#22812;&#24773;

  Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 - 10:44:06

  學會了得過且過
  http://ideas.kmu.edu.tw/banner/ 台中援交

  而美達玩具制品廠(現改為比美高精密模具(東莞)有限公司)是美昌集團設在亞洲區的其中一個生產基地,另一個生產基地設于泰國, 總廠房面積超過290萬平方呎。

  展覽由一系列內涵相互關聯的單元組成,意大利著名的展覽設計公司dotdotdot擔綱展場空間設計,中國元素的使用不僅給人以喜慶的感覺,也展現出傳統與不斷變遷的習俗如何滲透進私人或公共空間
  http://www.ccpa.org.tw/images/ 桃園一夜情,影響當代的生活方式、流行趨勢和時尚選擇。

  難道當時的廣告商會如此粗心,連參加人的人數和次序都會排錯?至少,反映在播出的廣告作品上
  http://www.royalformosa.com/about_us.php 外送茶,不應該有這種漏洞
  http://www.ccpa.org.tw/images/ 台中一夜情?

  在宣內大街支行,郭友認真詢問了網點業務開展情況,鼓勵大家深挖資源,取得更好的業績。這樣,做為他同時代幾個有開放思想的人士之一,他從雅裨理獲得關于世界歷史和源自科學方法的、直接有用的地理學知識之后
  http://www.taqueriaautentica.com/tmenu.php 外送茶,探尋如下新問題的答案:為什么具有古老和高傲文化的中國,抵擋不住海上來的西方列強的侵襲?為什么歐洲各國能夠聚集起沖擊環球每個遙遠角落的如此強大的力量?例如,歐洲列強在品質和種類上
  http://www.academiahospital.com/iletisim 一夜情,和中國早先遭遇過的蒙古和女真人到底有何不同?徐巡撫正確地看到
  http://www.taqueriaautentica.com/tmenu.php 援交,在教育方面拯救中國之路,在于更好地了解外部世界的本質,并如何處理好與之的關系作為一個具有儒家理性主義傳統的學者,他堅信對某些問題的理性考察,可以找到(解決問題的)可操作的方案,他勇敢地從遠離中國文化的地方引來新的信息的源頭活水。

 140. κωνσταντινος Φαριδης

  Παρασκευή, Ιουλίου 3, 2015 - 16:38:54

  χθες εκινουμην επι της λεωφορου Κ.Καραμανλη με το ποδηλατομου orient 28 ιντσων, με ταχυτητα 4 στο μεγαλο δισκο, επιανα 22 χιλιόμετρα. Ξαφνικα με προσπερναει με μεγαλη ταχυτητα ενα σπαστό dahon 20 ιντσων….ειπα δεν μπορει θα ιεναι με μπαταρια. Τον προλαβα στα φαναρια στο κοκκινο, και διαπιστωσα οτι ηταν χωρις μπαταρια. Δεν μπορω να εξηγσησω το φαινομενο dahon!

Ποδηλατικά links

Forum
Ποδηλατ(ισσ)ες
Cyclist Friends

Εταιρίες/Αντιπροσωπείες
Brompton
Dahon
Ideal Bikes
Giant

Online καταστήματα
Cyclist
Foldingbikes.co.uk

Blogs & συμβουλές
spasto.gr
Roadmovie
Sheldon Brown
Bike whenever
Paul Dorn’s Bike Commuting Tips

Κανένα νέο σχόλιο

 • Κανένα σχόλιο

Διαχείριση